Ettevaatust, kuum! Kuidas kaitsta end põletuste eest köögis?
Rasva pritsimine kuumalt pannilt, aur veekeetjast, poti servast või keevast veest nuudlite sõelumise ajal - köögis ei ole raske põletada end. Isegi väiksemad põletused võivad olla üsna valusad, seega on oluline teada, kuidas end kaitsta ja õnnetuse korral, kuidas kedagi kiiresti aidata. Need teadmised on kasulikud mitte ainult kogenud kokkadele, vaid eelkõige algajatele kulinaarsete katsetuste puhul, sest just siis juhtub kõige sagedamini erinevaid õnnetusi.
Kuidas saab põletusi ennetada?
Ideaalis ei tohiks muidugi põletusi tekkida. Nii meie vanaemad kui ka tervishoiu- ja ohutuseksperdid oskavad meile palju rääkida ohutu toiduvalmistamise kohta. Ja kuigi me tavaliselt võtame selliseid nõuandeid vähesel määral, tasub neid mõnikord ka praktikas rakendada.
Mida peaksite silmas pidama, eriti kui olete kogenematu kokk või valmistate süüa koos lastega?
- Püüdke harjuda, et haarata kõik kuumad potid ja pannid ainult kinda või ahjukindaga. See on kõige kindlam viis vältida põletusi. Kuumade pottide või kaante liigutamiseks kasutage ahjukindaid ning enne paja või koogi ahjust välja võtmist tuleb kanda pikki kindaid - see on oluline, sest pikk kinnas kaitseb mitte ainult teie käsi, vaid ka teie küünarvart avatud ahjuuksest tuleva kuuma õhu eest.
- Ärge kunagi sirutage oma käega üle avatud poti kaane keeva vee või supi kohal - kuum aur võib teie nahka tõsiselt põletada! Kandke ahjukindaid või liigutage kätt poti kõrvalt.
- Püüdke mitte visata tükeldatud köögivilju liiga kõrgelt keevasse vette või lihatükke sulanud rasvaga pannile, sest pritsiv õli või kuum vesi võib teid tugevalt põletada.
- Hoiduge kuumade õhupuhangute eest - mitte ainult ahju avamisel, vaid ka nõudepesumasina puhul - kui see on just pesutsükli lõpetanud.
Millise ahjukinda peaksite valima?
Traditsiooniline, riidest või kaasaegne, silikoonist või neopreenist - millise ahjukinda peaksite valima? Igal neist on omad eelised ja puudused, mida tasub enne otsuse tegemist teada. Oluline on ka kinda originaalne disain, värv ja kuju, sest hästi valitud aksessuaar võib ka kööki kaunistada. Pidage meeles, et mõlemad käed peavad olema kaitstud, seega on kõige parem hankida kaks kinnast komplektina.
Kinda tüüp | Eelised | Puudused |
---|---|---|
Kangast |
|
|
Silikoonist |
|
|
Neopreenist |
|
|
Kodused abinõud põletuste puhul
Kui põletus on juba tekkinud, on hea teada, kuidas ennast või vigastatut aidata. Loomulikult vajate raskete põletuste puhul spetsialisti abi, kuid kergema vigastuse puhul toovad kodused abinõud kindlasti leevendust.
- Kõige tõhusam viis valu koheseks leevendamiseks on asetada põletatud piirkond külma vee alla - kuid see ei tohiks olla väga külm, vaid lihtsalt jahe. Jahutage põletatud nahka sel viisil mitu minutit, kuni valu oluliselt väheneb. Vee asemel võite kasutada ka muid külmi vedelikke, nt teed või piima, või isegi toorest kartuliviilu kergemate põletuste puhul.
- Järgmine samm on põletatud naha põhjalik kuivatamine steriilse marliga ja kuiva sideme pealekandmine (kui põletus on ulatuslik). Infektsiooni vältimiseks tuleb sidet vahetada kord päevas.
- Kodused abinõud põletusnaha rahustamiseks (kergete 1. või 2. astme põletuste korral) on kummeli, rukkilille ja põdrakanepi infusioonid. Leotage vatti infusioonis ja peske nahka õrnalt mitu korda päevas. Nendel ravimtaimedel on nahka rahustavad, taastavad ja desinfitseerivad omadused.
- Ka apteegist saadavad rahustavad preparaadid, nagu aloe vera geel või rukkilillesalv, kiirendavad põletushaavade paranemist. Neid võib siiski kasutada ainult siis, kui nahal ei ole avatud haava.
- Põletushaavade puhul võib abi olla ka piimasse kastetud marlist tehtud kompress, sest piima rasv leevendab valu ja kiirendab paranemisprotsessi. Piim peaks muidugi olema külm ja... täisrasvane.
- Armistumise vältimiseks kandke põletuskoha kuivanud nahale oliiviõliga segatud lavendliõli või vedelaid E-vitamiini kapslid. Kandke neid preparaate põletusnahale umbes kolm korda päevas.
Kuidas kaitsta tööpindu kuumuse eest?
Kuumad potid, nõud, aur ja kuumutatud rasv võivad olla ohtlikud mitte ainult kokale, vaid ka köögiseadmetele. Kui soovite, et teie köök särab kaua uuena, järgige paari lihtsat nõuannet. Mõnda neist soovitustest tuleks arvesse võtta juba teie korteri või maja projekteerimise etapis.
- Köögi tööpinnad vajavad kõige rohkem kaitset, sest kuumad potid ja pannid võivad jätta soovimatuid jälgi. Pidage alati meeles, et kasutage kuuma panni hoidjaid - tasub hoida neid paar tükki käepärast, et te ei peaks neid otsustaval hetkel paaniliselt köögisahtlitest otsima. Dekoratiivsed taldrikud näevad kaunilt välja ka elutoa või söögitoa laual.
- Oluline on köögi korralik ventilatsioon - puidust kapid või tööpinnad on tundlikud õhus leviva veeauru suhtes. Niiskus võib põhjustada mööbli väändumist ja värvimuutust. Seepärast ärge unustage alati, et lülitage pliidiventilatsioon sisse (see peaks töötama mitte ainult toiduvalmistamise ajal, vaid ka mõnda aega pärast seda), puhastage regulaarselt ventilatsioonivõre ja ventileerige kööki.
- Kuum tee, kohv või piim, mis on valatud ja jäänud tööpinnale, võib samuti põhjustada inetuid plekke. Seetõttu pühkige pinnad kohe pärast lekkimist pehme lapi või köögirätikuga kuivaks.
- Ei ahju ega nõudepesumasinat ei tohi avada kohe pärast toiduvalmistamist või pesemist. Kuum auru settib siis mööblile ja avaldab sellele kahjulikku mõju.
Millise kuumaaluse peaksite valima?
Ideaalne kuumaalus peaks ennekõike suutma isoleerida ja kaitsta meie lauaplaate ja laudu kuumuse eest. Kuid oluline on ka selle kuju, värv ja materjal, sest see on ka dekoratiivne element. Sõltuvalt teie vajadustest võite valida taldriku, mis on volditud, tikitud või selline, mis kohandub vastavalt tassi suurusele ja kujule.
Kaasaegsed plastist valmistatud alused
Need on kõige kuumakindlamad, värvilised ja mitmesuguse kujuga. Selle tulemusena on plastist aluste hulgas midagi igale maitsele. Väikestes köökides on soovitav kasutada kokkuklapitavaid aluseid, mis säästavad köögis väärtuslikku ruumi.
Eelised:
- Mitmesugused värvid ja kujud.
- Kaasaegne disain.
- Kõrge temperatuurikindlus (kuni +340 ˚C).
- Lihtne puhtana hoida.
- Stretch-mudelid kohanduvad vastavalt nõudele ja võtavad köögikapis vähe ruumi.
Puudused:
- Sobivad peamiselt moodsasse interjööri. Vintage-köökides näeksid paremini välja puidust või metallist allasaatjad.
Klassikalised puidust kuumaalused
Need näevad kaunilt välja retro-, vintage- või klassikalises interjööris. Looduslikust männi- või tammepuidust või praktilisest vineerist valmistatud alused isoleerivad kuumad nõud laua- või lauapinnalt ning näevad samal ajal välja elegantsed ja ajatud. Eriti stiilsed näevad välja alused, kus peenestatud puit, näiteks teak, on kombineeritud roostevabast terasest elementidega.
Ebatavalised kuumaalused
Kui otsite midagi tõeliselt ebatavalist, vaadake toorest kivist valmistatud valikut. Lihtne kuju, naturaalne, vaoshoitud värv ja ebatavaline tekstuur muudavad selle aksessuaari suurepäraseks moodsas interjööris, kus iga detail on oluline. Kivist aluseid saab kasutada ka taldrikuna, näiteks sushi, juustu või muude suupistete jaoks, samuti klaaside või kokteiliklaaside hoidjana.
Atraktiivsed ja funktsionaalsed alused ei saa toimida mitte ainult kaitseks põletuste või kuumuse eest, vaid ka esteetilise, pilkupüüdva detailina, mis lisab teie köögi ainulaadsust. Neid tasub korteri või maja sisustamisel silmas pidada. Samuti sobivad need ideaalseks kingituseks äsja kodu soetanud majaomanikele.