Kuidas valmistada täiuslikku espressot?
Klassikaline espresso on üks neist jookidest, milleta paljud meist ei kujuta päeva ette. Kuid mitte kõik ei tea, kuidas seda õigesti valmistada. Seega keskendume täna selle Itaalia klassika valmistamise järgnevatele põhimõtetele: õigetele ubadele, proportsioonidele ja vajalikele tarvikutele. Pärast meie artikli lugemist saab teist kodus tõeline espressomeister!
Espresso - mis see täpselt on?
Itaaliast pärit espressokohv on klassika. See on nimetus, mis on antud intensiivse, iseloomuliku maitsega kohvijoogile, mida valmistatakse väga väikestes kogustes. Nagu märgib Luigi Odello, Istituto Nazionale Espresso Italiano ja kohvimaitsjate instituudi peasekretär, on traditsiooniline "espresso italiano" 25-milliliitrine portsjon kohvi koos paksu pähklivärvi cremaga. Korralikult keedetud espresso on äratuntav crema järgi, mis vastutab kohvi aroomi säilitamise eest. Ideaalne crema on sile ja elastne. Espressot eristab cappuccinost või lattest ka piima või koore puudumine. Väga sageli serveeritakse espresso juurde klaas või väike klaas vett , et maitsemeeli loputada. Vesi muudab kohvi maitse veelgi intensiivsemaks. Espresso ei ole mitte ainult eraldi kohvijook, vaid ka ideaalne põhi paljudele teistele kohvidele, nagu näiteks eespool nimetatud latte, macchiato või americano.
Espresso ja kohviubade tüüp - peamine kaalutluspunkt
Enne kui hakkate oma "power brew'd" valmistama, pöörake tähelepanu kohvi enda valikule. Olenemata sellest, kas valite terved oad või jahvatatud kohvi, on kvaliteet lõpliku maitse jaoks otsustava tähtsusega. Lõppude lõpuks ei sobi iga kohv traditsioonilise espresso jaoks. Eriti heaks valikuks võivad osutuda näiteks populaarsed araabika- või robusta kohvid. Kõige parem on valida segud, mille koostises on vähemalt 50% araabikat. Araabika segud tagavad õrna maitse ilma tugeva kibeduse või happelisuseta. Araabika ja robusta segud pakuvad seevastu veidi intensiivsemat ja teravamat maitset ning suuremat kofeiini annust. Lisaks oatüübile tuleks arvesse võtta ka röstimise taset. Keskmiselt röstitud segud on hea võimalus alustada oma espressoseiklust kodus. Kui valite kohvioad, peaksite hankima ka hea kohviveski , mis saab hakkama jahvatamisega, ilma et see mõjutaks kohvi maitset ja aroomi. Oluline on, et oad jahvatataks vahetult enne keetmist - nii ei saa kohv aja jooksul vananeda. FormAdore valikus ootab teid suur valik käsitsi ja automaatkahvimismasinaid, sealhulgas sellised kaubamärgid nagu Smeg, AdHoc, KitchenAid ja Peugeot. Pea aga meeles, et valmisjahvatatud kohv ei tähenda sugugi halvemat valikut - praegu leiad palju suurepärase maitsega jahvatatud kohvi. Espressokohvi jahvatades või ostes veenduge, et see on jahvatatud ühtlaselt ja võimalikult peeneks - õiget konsistentsi võib võrrelda näiteks jämedalt jahvatatud jahuga.
Vee temperatuur ja rõhk - sama olulised kui oad ise.
Espresso valmistamisel tuleb tähelepanu pöörata mitte ainult kohvi kvaliteedile, vaid ka veele endale. Selle temperatuuril ja rõhul on suur mõju lõplikule pruulimistulemusele. On väga oluline, et espresso valmistamiseks kasutatav vesi oleks värske - kui kasutate kohvimasinat, vahetage seda kindlasti regulaarselt, soovitavalt iga päev. See peaks olema umbes 88-94 kraadi. Kui see on liiga külm, ei suuda see kohvist täielikku maitsesügavust välja tuua, samas, kui see on liiga kuum, võib see põhjustada kohvi kõrvetamist. Veesurve (espressomasinate puhul) ei tohiks olla madalam kui 9 baari. Kraanivee valimisel on soovitatav kasutada ka filtrit, nt kannu kujul, mis eemaldab maitse, lõhna või välimuse suhtes negatiivset mõju avaldavad ained.
Espressomasin, kohvimasin või tilguti: kuidas valmistada espressot
Espressot saab valmistada kas espressomasinaga, kohvimasinaga või paberfiltriga tilguti abil. Kõik sõltub teie isiklikust maitsest ja lähenemisest kohvi teemale - paljud inimesed ei tunnista moodsaid masinaid, eelistades selle asemel ainult traditsioonilisi valmistamismeetodeid, nagu kohvimasinad ja tilgutid. Kui otsite õiget lahendust, leiate FormAdorest ainulaadsed espressomasinad nagu näiteks espressomasinad, portafiltriga kohvimasinad ja filtrikohvimasinad, samuti espressokannud ja presskannud. Mõned populaarsemad tootjad on sellised kaubamärgid nagu WMF, KitchenAid, Smeg või La Pavoni, mis on tuntud oma kangiga kohvimasinate poolest. Sageli reisivate kohvijoojate jaoks on olemas isegi Stanley reisivariant. Kindlasti tasub tutvuda ka Espro kaubamärgiga, mis on spetsialiseerunud nutikatele kodustele ja mobiilsetele kohvimasinatele, mida saame alati kaasas kanda!
Seega leiab siit igaüks midagi endale sobivat, sõltumata varustusest ja maitse-eelistustest.
Samuti ärge unustage kasutada sama palju jahvatatud kohvi, sõltumata kasutatavast tarvikust või seadmest. Kõik meie kohvimasinad on siin! Kõik kohvimasinad ja pruulijad ootavad siin!
Kuidas valmistada täiuslikku espressot? Retsept ja proportsioonid
Espresso valmistamisel on kohvi ja vee proportsioonid äärmiselt olulised. Kui soovite valmistada täiuslikku espressot parimatest Itaalia kohvikutest, peate valmistama 7 grammi jahvatatud kohvi. Seda proportsiooni soovitavad Istituto Nazionale Espresso Italiano eksperdid ise. Väga tugeva kohvi armastajad võivad seevastu kasutada umbes 16 grammi - kõik sõltub isiklikest maitse-eelistustest. Parim suhe on 1:2 - see tähendab, et iga 7 grammi kohvi kohta peaks olema 14 ml vett. Espresso keetmiseks vajaliku vee temperatuuri teate juba - kasulik on teada ka seda, milline peaks olema keedetud kohvi temperatuur tassis, ja see on 67 (+/- 3) kraadi. Ekstraheerimise aeg seevastu ei tohiks olla pikem kui 25-30 sekundit - just see hetk mõjutab kohvijoogi lõplikku maitset. Tassis oleva tõmmismaterjali eelistatud maht koos tekkiva cremaga on umbes 25 ml.
Milles peaks espressot serveerima?
Täiuslik espresso nõuab sama sobivat ümbrust tassi näol. Õige valik kohvilauda muudab kohvirituaali veelgi nauditavamaks. Klassikalised espressotassid on sageli koos taldrikutega. Meie valikust leiate nii minimalistlikke, traditsioonilisi komplekte kui ka originaalsete, värviliste kaunistustega või täiesti moodsa väljaande valikuid. Eriti tähelepanuväärsed on Bolia tõeliselt skandinaavia stiilis Forma tassid, Ćmielówi disainistuudio muljutud mudelid või Bloomingville unikaalse disainiga kolmekordne Cecile tasside komplekt. Kui serveerite espressot külalistele või kodus, ärge unustage tassid enne kohviga täitmist soojendada - näiteks kuuma veega. Miks? Soojades anumates serveeritud kohvi rõõmustab veelgi intensiivsema maitse ja aroomiga. Kui soovid, et su espresso maitseks ja näeks välja veelgi parem, ära unusta õiget lusikat. Mõned FormAdore sarja tassikomplektid on juba saadaval koos lusikatega, mis avaldavad muljet ka oma ebatavalise viimistlusega. Neid saab aga osta ka eraldi, kas üksikute mudelitena või mitmest tükist koosnevate komplektidena - just õigeaegselt kohvi pärastlõunaks koos lähedastega.
Kui plaanite espressot serveerida koos veega, vaadake ka meie klaaside ja pokaalide valikut - kindlasti leiate elegantse ja praktilise mudeli, mis sobib ideaalselt mõne lonksu vee jaoks. Kõik meie espressotassid leiate siit!
Te juba teate, mille poolest erineb espresso teistest kohvijoogitüüpidest, kuidas seda õigesti valmistada ja milles seda serveerida. Kui teil ei ole veel õigeid ube ja tarvikuid, mis on vajalikud kohvi valmistamiseks, tutvuge meie valikuga ja valige tooted, mis võimaldavad teil valmistada täiusliku kohvi. Suurepärase maitsega kohvi nautimiseks kodus ei ole palju vaja!