NÕUANNE

Kumb on tervislikum: kas peene või või aromaatne õli?

Kumb on tervislikum: kas peene või või aromaatne õli?

Author:

Kadi Leensalu

29.03.2018

Erinevate rasvaliikide ümber on palju müüte, väärarusaamu ja pooltõdesid. Neid seostatakse, sageli ekslikult, südamehaiguste, ateroskleroosi või ülekaaluga. Paljud inimesed otsustavad isegi kurikuulsad rasvad oma toidust välja jätta. Samal ajal on paljud toitumisspetsialistid arvamusel, et need on toitumise oluline osa ja et süsivesikud on kahjulikumad kui rasv. Täna vaatleme võid ja õli, mis on peaaegu igas majapidamises olemas - kas need on meie vaenlased või liitlased? Uurime välja!

Või

Või, zoonootiline toode

Või on looduslik toode, mida valmistatakse lehmapiima koorest. Jutt on muidugi ehtsa võiga, mis sisaldab umbes 82% rasva. Seega sisaldab see naturaalset loomset valku, mistõttu võis praadimisel võib toit kergesti kõrbeda. Seega soovitatakse toodete praadimisel pannil kõrgetel temperatuuridel kasutada puhastatud võid, st ilma valkuta.

Mis on tõeline või?

Nimetus või on reserveeritud toodetele, millele ei ole lisatud taimseid rasvasegusid ja mille piimarasvasisaldus on kindlaks määratud (80%-90% või puhul (mitte rohkem kui 16% vett ja 2% piimakuivainet, mis ei sisalda rasva), 60%-62% 3/4-rasvase või puhul, 39%-41% poolrasvase või puhul).

Väärtuslikud või koostisosad

Või sisaldab palju A-vitamiini, millele me muuhulgas võlgneme hea nägemise. Samuti mõjutab see kasvuprotsesse, mistõttu on see oluline koostisosa kõige nooremate inimeste toitumises.

Või annab meile ka D-vitamiini, mis teatavasti vastutab tervete hammaste ja tugevate luude eest. Ja tänu E-vitamiini sisaldusele aitab või aeglustada vananemisprotsesse meie kehas.

Ainulaadne maitse!

Lisaks kõigile neile koostisosadele on võil ka peen maitse. Kondiitritoodetele lisatuna muudab see need krõbedaks ja maitsvaks, samas kui võis praetud munad on... noh, see on lihtsalt taevalik! Või on asendamatu koostisosa ka maitsvas Hollandaise'i kastmes ja kodustes võileibades. Krõbe kaiser-rull värske võiga - kes meist ütleks sellele ei?

Või mõju meie tervisele

Kas või peidab endas siis üldse mingeid puudusi? Kahjuks jah. Oma kõrge küllastunud rasvasisalduse tõttu on või väga kaloririkas ja kolesteroolirikas. Kuid nagu teisedki loomse päritoluga rasvad: juust, searasv, piim, on ka või organismile väärtuslik energiaallikas. Lisaks kaitsevad need rasvad siseorganeid kahjustuste eest. Seevastu hiljutised uurimistulemused näitavad, et küllastunud rasvhapped ei põhjusta südameinfarkti ja insuldi riski, nagu tavaliselt arvatakse.

Või ainult "toorelt"

Siiski on oluline meeles pidada, et või ei sobi praadimiseks (kui see ei ole puhastatud)!

Põhjamaine võinuga
Kilneri või vormimise spaatlid

Õigusemõistmise õli?

Õli nii vana kui (peaaegu) maailm

Oliivipuust pressiti oliiviõli juba sajandeid tagasi - õli valmistasid juba vanad kreeklased, seejärel roomlased ja keskaegsed mungad Euroopa kloostrites.... Huvitav on see, et oliivipuu elab kuni 2000 aastat, seega on tänapäeval tarbitav õli sama õli, mida kaevandati aastaid tagasi! Teine huvitav fakt on see, et oliivipuu õitseb aastaringselt ja kannab vilju kuni oma elu lõpuni.

Oliivipuu saagikoristus

Oliivikoristus toimub sügisel. Oliivid koos kividega purustatakse ja nende mahl pressitakse välja. Pärast tsentrifuugimist ja filtreerimist saadakse puhas oliiviõli. 500 kg oliive annab umbes 57 liitrit õli.

Õli täis tervist

See Vahemere piirkonna delikatess on leidnud aukoha ka meie köögis. Kas see on õige? Oliiviõli on rikas A-, D-, E- ja K-vitamiinide poolest. Seetõttu mõjub see soodsalt meie naha, luude ja hammaste seisundile. Sellel on ka põletikuvastane toime ja see osutub sageli kasulikuks võitluses allergiate vastu. See on suurepärane lisand salatitele, kastmetele ja marinaadidele. Sobib ka praadimiseks, kuigi parem on kasutada madalama kvaliteediga õli, et mitte raisata toitaineid.

Ja millist õli valida? See ei ole nii lihtne!

Osta ekstra väärisoliiviõli - see on kõige tervislikum!

Kas on mingeid miinuseid? Nagu kõik rasvad, on ka see suures koguses kahjulik. Ka selle valikul tuleb olla väga ettevaatlik - kõige rohkem kasu tervisele ja maitsele annab filtreerimata ekstra väärisoliiviõli.

Õli tüüpOmadused
EKSTRA VÄÄRISOLIIVIÕLISee on tippkvaliteediga toode - see on saadud külmpressimisel, see on täiesti looduslik rasv ilma lisaaineteta, see on rohekas ja paks. Seda võib kasutada ka salatikastmeks, kuid eelistatavalt toorelt. Ekstra väärisoliiviõli happesuse tase ei ületa 0,08 protsenti.
 Väärisoliiviõli on samuti oliiviõli, kuid selle happesuse tase on üle 0,08 protsendi, kuid alla 2 protsendi. See sobib hästi praadimiseks, toiduvalmistamiseks ja salatite lisandina.
LAMPANTE OLIIVIÕLISeda tüüpi oliiviõli rafineeritakse, st kuumutatakse. Kuumutamisel kaotab õli oma maitse, aroomi, polüfenoolid ja vitamiinid, mistõttu segatakse seda siis õiges vahekorras vääris- või ekstra väärisoliiviõliga.
OLIIVIJÄÄKIDEST VALMISTATUD ÕLISee tüüp hõlmab sansaõli (itaalia nimetus) ja pomace oil (ingliskeelne nimetus). Need on madalaima kvaliteediga tooted, mis saadakse pressimisprotsessi jääkidest. Neile lisatakse keemilisi lahusteid, mis jätavad tootesse vähe õli ennast. Oliivijääkide õli läbib rafineerimise, mis muudab selle tarbimiskõlblikuks.

 

õlidosaator Itaalia
Kitchen Craft õli- ja äädikapulber

Kuidas säilitada võid vs. õli?

Või

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole külmkapp ainus koht, kus me seda hoiustada saame. Seda ei ole ohtlik hoida toatemperatuuril - see sisaldab vaid mõne protsendi ulatuses vett, seega ei ole see keskkond, mis soodustaks bakterite kasvu. Veendume siiski, et see on puhtas ja kaanega kaetud anumas. Parim lahendus on tuntud võikarbid, mis ei ole mitte ainult funktsionaalne toode, vaid ka köögi kaunistus. Seega kaalume, milline neist on parim.

-10%
Lave Gris Võitoos

56,10 €56,10 €

Lave Gris Võitoos

Villeroy & Boch

Tarne 10 tööpäeva jooksul

-10%
Lave Glace Võitoos

56,10 €56,10 €

Lave Glace Võitoos

Villeroy & Boch

Tarne 10 tööpäeva jooksul

Barro Võitoos

37,80 €

Barro Võitoos

Hay

3 varianti

Le Creuset Võitoos kõrvits tuline oranž

70,90 €

Le Creuset Võitoos kõrvits tuline oranž

Le Creuset

Tarne 10 tööpäeva jooksul

Oliiviõli

Oliiviõli tuleb hoida valguse eest kaitstult ja jahedas kohas. Vältige aga külmkappi, sest liiga madal temperatuur võib põhjustada õli tahkumist. Seda võib hoida kas originaalpakendis või valada seda spetsiaalsesse doseerijatesse. Soovitame tungivalt viimast varianti - doseerija on käepärane ja kaunilt detail laua kaunistuseks. Selle välimus peaks sobima teie köögi või söögitoa sisustusega. Valida saab keraamiliste, klaasist või terasest doseerijate vahel. Pange neisse oma lemmikürte ja -vürtse ning õli saab ainulaadse aroomi. Suurepärane lahendus on originaalsed 2-in-1 õli- ja äädikadoseerijad. Nende abil saate oma lemmiksalatit ühe korraga maitsestada.

Neva Õli- ja äädikadosaatorid pihustis 2 tk.

31,30 €

Neva Õli- ja äädikadosaatorid pihustis 2 tk.

Gefu

Tarne 3 tööpäeva jooksul

Staub Õli- ja äädikadosaatorid 250 ml 2 tk.

40,30 €

Staub Õli- ja äädikadosaatorid 250 ml 2 tk.

Staub

Tarne 3 tööpäeva jooksul

Singles Pihustiga õlidosaator

19,40 €

Singles Pihustiga õlidosaator

Zone Denmark

Saatmine 24 tunni jooksul

Billund Õli või äädika dosaator 260 ml

34,00 €

Billund Õli või äädika dosaator 260 ml

Crushgrind

2 varianti

Plussid ja miinused - õli või või?

Või eelised ja puudused

Eelised:

  • Sisaldab kasulikke A-, D- ja E-vitamiine,
  • Annab energiat ja kaitseb siseorganeid,
  • Maitseb maitsvalt ja on paljude roogade lisandiks!

Puudused:

  • Sisaldab palju küllastunud rasva ja tõstab kolesterooli,
  • Ei saa sellel praadida - välja arvatud juhul, kui see on selgitatud,
  • Rannikub, seega tuleb seda õigesti ladustada.

Õli eelised ja puudused

Eelised:

  • Sisaldab kasulikke A-, D-, E- ja K-vitamiine,
  • Põletikuvastane ja hea nahale,
  • Maitseb maitsvalt nii baguette'ile kui ka salatisse,
  • Võib kombineerida palsamiäädikaga kastmete valmistamiseks.

Puudused:

  • Seda on mitut sorti, seega vali sort targalt.
Kvaliteet loeb!

Nii või kui ka õli on tervisliku ja tasakaalustatud toitumise olulised koostisosad. Siiski tuleks kasutada ainult kvaliteetseid tooteid. Mõistlikes kogustes tarbituna avaldavad nad soodsat mõju meie tervisele, välimusele ja heaolule.

 
õlidosaator Itaalia
Kitchen Craft õli- ja äädikapulber
Tere Funktsionaalne WMF õlidosaator