Väike must... kohv. Vaadake, mida te juba teate ning saage teada rohkem!
Johann Sebastian Bach kirjutas selle auks kantaadi. Tema istikuid kingiti suurtele Euroopa valitsejatele. Sajandite jooksul on tal olnud nii veendunud toetajaid kui ka vastaseid. Mälestusmärke on püstitatud neile, kes olid selle levikule eriti olulised. Sellest on kirjutatud tuhandeid lehekülgi. Kilogramm Kopi Luwaki, mida peetakse maailma parimaks, maksab üle 1 000 euro. Kohv - kuningate ja rahva jook, mida valmistatakse ja tarbitakse miljonit moodi. See väärib pikemalt peatumist.
Kohvi päritolu...
Mis pistmist on kitsedel kohviga?
Legend räägib, et kohvi unikaalsed omadused avastati tänu... kitsedele. Üks Etioopia karjane nimega Kaldi olevat märganud oma karja kitsede juures ebatavalist ergutust, mis ajendas teda proovima vilja, mida loomad sõid. Nii avastas ta kohviubade unikaalseid stimuleerivaid omadusi. On veel üks legendaarne lugu, mis räägib kohvi ergutava toime avastamisest Etioopia munkade poolt, kes kasutasid kohvi ubadest valmistatud keedistust, et taluda pikki öiseid palvetunde. Nagu legendide puhul sageli, on raske öelda, kui lähedane on nende sisu tegelikkusele.
Kohvitaimede teadlik kasvatamine algas Jeemenis, kus esmakordselt kasutati ka kohviubade röstimist.
Etioopia, Jeemen ja Osmanite impeerium
Fakt on aga see, et just Etioopias on selle väärika joogi algupära jälgitav. On tõenäoline, et juba esimesel aastatuhandel eKr tarbisid selle piirkonna elanikud kohvivilja keediseid, et mobiliseerida jõudu enne hõimuvõitlusi.
Tänapäeval pärinevad mõned parimad kohvid Jeemenist, kus kohvitaimi kasvatatakse kuni 3 000 meetri kõrgusel merepinnast asuvates mägipiirkondades. Tänapäeval tarbitava joogi leiutajad olid seega araablased. Just araabia kultuuris töötati välja kohvi valmistamise ja keetmise meetodid, mida me tänapäeval teame. Tõenäoliselt on sellest ka joogi nimi. Araabiakeelne mõiste kahva, mis tähendab nii kohvi kui ka veini, levis kogu Lähi-Ida ja Euroopa maades sarnase kõlaga. Araabia vallutuste käigus 15. sajandil, mis hõlmasid kogu Lähis-Ida, sai jook vallutajate juures veelgi tugevama positsiooni. 17. sajandil sai Osmanite impeeriumist suurim kohvi suurriik - ja tänu türklastele jõudis kohv Euroopa mandrile.
Kohv vallutab Euroopat ja teisi kontinente
Tuntud legend räägib, et Poola rahvas mängis juhtivat rolli kohvi levikus Euroopas. Pärast Sobieski võitu Viinis 1683. aastal olevat põgenevad türklaste sissetungijad jätnud maha suured kohvivarud, mida Jerzy Franciszek Kulczycki kasutas Viini esimese kohvimaja, Zur Blaue Flasche, rajamiseks. Kahtlemata oli Kulczycki kohvik väga oluline, kuid palju varem ilmusid Briti saartel ja Euroopa mandril nn kohvimajad, mida rajasid peamiselt Türgi põliselanikud, sest ainult see rahvas teadis selle joogi valmistamise saladusi. Briti rahvas oli kohvivalmistamise kiire arengu esirinnas - 1671. aastaks oli Inglismaal juba 3000 kohvimaja. Poolas sai kohvi keetmine populaarseks alles 17. sajandil.
Esialgselt elitaarne jook, oli kohv 18. sajandil juba laialt levinud elanikkonna seas. Poolas propageerisid seda mitte ainult kuulsused, vaid ka igapäevane ajakirjandus. Kui kohvijoomise komme muutus üha levinumaks, sündis sellega seotud terve kultuur. Savinõude- ja portselanimanufaktuurid hakkasid tootma kohvikomplekte ning erinevad kohvisordid muutusid laialdaselt kättesaadavaks - gurmaanid hakkasid tähelepanu pöörama ka kõige väiksematele maitsenüanssidele. Kohvile lisati piima, koort, suhkrut, idamaiseid vürtse või kanget alkoholi. XVIII ja XIX sajandil muutusid kohvikud üha populaarsemateks kohtumispaikadeks, kuigi jõuka Poola aadli seas mängis suurt rolli kohvi joomine kodus. Mõnda aega eksisteeris isegi spetsiaalne „kohvimeistri“ amet - kvalifitseeritud spetsialist, kes palgati kohvi valmistamiseks ja serveerimiseks isandate mõisates. See ei olnud lihtne ülesanne: töötlemata ostetud kohvi tuli enne keetmist röstida ja jahvatada. Aja jooksul arenes kohviturg nii palju, et nüüd oli võimalik osta röstitud kohvi. Poodidesse ilmusid ka purgid jahvatatud kohviga, mida toodeti esimest korda 1878. aastal USAs. Kõikvõimalikud kohvivalmistamise seadmed, tarvikud kohvi valmistamiseks ja säilitamiseks muutusid tavaliseks.
Samal ajal vallutas portselan Euroopa laua. Armastus portselani vastu tõi kaasa spetsiaalsete kohvitasside loomise: portselanist tassid hoiavad lemmikjoogi temperatuuri kaua ja tassi kitsas kuju võimaldab sisu aeglasemalt aurustuda. Lisateave portselani ajaloost lehel: Porcelain. Hoolikalt hoitud saladus.
9,00 €
Fresh & Save Cube Vaakumkonteinerite etiketid kriidimarkeriga 11 tk.
Zwilling
Tarne 3 tööpäeva jooksul
Kohvioa saladused
Arabica ja Robusta
Oluline on teada, et on olemas ainult kaks kaubanduslikku kohvisorti: araabika ja robusta. Arabica on legendaarne kohv, mis kasvab looduslikult ainult Etioopias ja mida on teadlikult kasvatatud Jeemenis. Tema istandused nõuavad erilisi tingimusi - ta kasvab kõige paremini mägistes piirkondades (mida kõrgemal ta on, seda paremad on tema maitseomadused). Tegemist on väga tundliku liigiga, mis on tundlik kliimamuutuste, haiguste ja kahjurite suhtes. Arabica istandused on sageli istutatud koos täiendavate kõrgete taimedega, nagu banaanid, palmid ja bambus, et kaitsta õrnu kohvitaimi liiga suure päikese eest.
Arabica sisaldab suhteliselt vähe kofeiini (1-1,7%).
Selle kohvi kasvatamine on levinud peamiselt Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas, moodustades 70% kohviistandustest. Arabica oadele on iseloomulik harmooniline, peen maitse ja tugev aroom, sageli vürtsikate või šokolaadiliste nootidega. Arabica kohvi maitseomadused sõltuvad paljudest teguritest: kohvitüübist (neid on sadu, kõige populaarsemad on Arabica Typica ja Arabica Bourbon), istanduse kõrgusest, kliimatingimustest, aga ka röstimisviisist ja -pikkusest.
Teine kohvitüüp on Robusta. See on alles 19. sajandil avastatud liik, mis ei nõua nii palju hoolt kui Arabica. Robusta kasvab kiiremini, on vastupidav haiguste suhtes ja talub hästi kliimamuutusi. Seda saab kasvatada mägede madalamates osades ja isegi madalatel aladel. Suurimad Robusta istandused asuvad Vietnamis, Ugandas ja Kamerunis.
Robusta ubade kofeiinisisaldus on 2-4,5%.
Kahjuks iseloomustavad Robusta ube palju kehvemad maitseomadused - need on kibedad ja teravad. Kuna Robusta on vähem väärikas sort, seetõttu on ta kolm korda odavam kui Arabica. Meie poodides saadaval olevad valmis jahvatatud kohvid on enamasti mõlema tüübi segud - Robusta lisatakse sageli joogi kofeiinisisalduse suurendamiseks.