Induktsioonpliidid - mille poolest need erinevad?
Induktsioonpliidid koguvad üha rohkem poolehoidjaid - ja see pole ka ime, sest neid on tõhus ja mugav kasutada, mis muudab need tavalisest elektri- ja traditsioonilisest gaasipliidist paremaks. Ainus probleem on see, et tuleb osta spetsiaalsed potid ja pannid, mis on kohandatud seda tüüpi pliidile. Mille poolest erinevad need teistest pliitidest?
Kuidas töötab induktsioonpliit?
Induktsioonpliit tuleb ühendada pistikupessa ja see on ehk ainus sarnasus elektripliidiga, sest see töötab täiesti teistsugusel põhimõttel. Pliidi pinna alla on peidetud spiraalid, mis tekitavad vahelduvat magnetvälja. See võngub nii kiiresti, et pliidi põhjas tekivad keerisvool, mis muudab elektrienergia soojusenergiaks.
Tegelikult kuumeneb ainult panni põhi ja pliidiplaat kuumeneb sekundaarselt, kuid jääb palju jahedamaks kui tavalistel elektripliitidel. Samuti jahtub see väga kiiresti. Mida see tähendab? Esiteks tähendab see, et oht põletust saada on palju väiksem. Teistest eelistest räägime edaspidi selles artiklis.
Mis on induktsioonpliitide juures nii erilist?
Induktsioonpliidil on kahtlemata palju eeliseid, kuid kui me otsustame selle paigaldada, peame investeerima ka uutesse pottidesse ja pannidesse, sest tavaliste pottide ja pannidega ei saa me süüa teha. Vajame spetsiaalseid potte ja panne, mille põhjad on valmistatud teatud tüüpi metallist, mida nimetatakse ferromagnetiliseks. Just see metall hakkab pliidi tekitatud magnetvälja mõjul kuumust tootma.
Tavapärastest materjalidest valmistatud toidunõud ei sobi sellele pliidile. Seetõttu puudub soojusenergia induktsioon ja toiduvalmistamine või praadimine pole võimalik. Pliit "tunneb" ära ainult ferromagnetilise metalli, kui see puutub selle pinnaga kokku.
Millised tunnused on nendel pottidel?
Induktsioonpottide põhi peab vastama ka pliidi küttealale. Kui see on sellest suurem, siis pliit ei tööta. Ideaalse panni läbimõõt on võrdne või väiksem kui kuumutusala.
Põhi ise peab olema täiesti tasane, ilma süvenditeta, et see sobiks pliidile hästi, mis on samuti selle toimimise eelduseks. See ei pea siiski olema ümmargune - on olemas ka ristkülikukujulise või kandilise põhjaga panne, nagu näiteks Silit Quadro Black kollektsioonis. Mõned pannid on alt kitsamad ja ülalt laiemad, seega tarbivad nad vähem energiat ja kuumenevad kiiremini.
Valides kööginõusid induktsioonpliidi jaoks, pöörake tähelepanu käepidemete tüübile. Kõige parem on kasutada käepidemeid, mis on valmistatud kuumust mittejuhtivast materjalist, mis vähendab põletusohtu ja muudab nende kasutamise mugavamaks. Näiteks Eva Solo kollektsiooni tooted, millel on puidust käepidemed.
Oleks hea, kui ka kaanel oleks soojust mittejuhtiv käepide. Samuti on kasulik, kui kaanel on ava, mille kaudu saab liigne aur väljuda. Kõige praktilisemad on klaasist kaaned, sest need võimaldavad jälgida keetmis- või praadimisprotsessi ilma potti avamata. Selliseid kaasi on näiteks Fissler Paris pottide tootesarjas.
Klaas, keraamika või metall?
Induktsiooninõude jaoks kasutatakse erinevaid materjale, peamine on see, et põhi reageerib elektromagnetilisele väljale. Üks tavaliselt kasutatav materjal on näiteks roostevaba teras, mis näeb väga elegantne välja ja mida on lihtne puhastada. Näited sellest materjalist valmistatud toidunõudest on Alessi - Dressed ja Alessi - Mami 3.0 liinid. Viimased on lisaks kaetud musta silikoonvaigukihiga, mis takistab toidu kleepumist.
Induktsioonpliidile mõeldud kööginõud võivad olla ka emailitud või isegi keraamilised. Mõned alumiiniumist või vasest, näiteks Eva Trio - Dura Line kollektsioonist, sobivad samuti, kui neil on ferromagnetiline põhi. Enamik keraamilisi nõusid võib aga julgelt ära visata, nagu ka alumiinium, vask ja muidugi klaas. Magnetnõude hulgas on palju atraktiivse disainiga mudeleid, näiteks Silit Quadro Red kollektsioonist.
Kuidas ma neid ära tunnen?
Mõnda induktsioonpliidile mõeldud toidunõud saab edukalt kasutada ka muud tüüpi pliitidel. Kõik sõltub alusest ja materjalist, millest need on valmistatud. Fissler Luno ja Eva Trio White Line kollektsioonide potid ja pannid on näited sellistest nõudest. Viimased on nii mitmekülgsed, et sobivad isegi ahjude jaoks.
Kuidas saab kindlaks teha, kas mõni pott sobib induktsioonpliidile? Kõigepealt peavad need olema tootja poolt vastavalt märgistatud. Seda saab teha iseloomuliku spiraali sümboli järgi, mis meenutab veidi palli või labürinti. Otsige seda pakendilt ja sageli ka otse todunõu põhjal.
Samuti on olemas "kodune" viis kontrollida, kas see või teine kööginõu ühildub induktsioonpliidiga. Selleks on vaja lihtsat magnetit, mille asetate põhjale. Kui see tõmbub, tähendab see, et pott on kasutuskõlblik. Kui mitte, siis ei tuvasta seda pliidi magnetandurid.
Miks valida induktsioonpliit?
Me juba mainisime, et üks induktsioonpliidi eeliseid on väiksem oht end pliidi kohal ära põletada, kuna see kuumeneb minimaalselt ja jahtub kiiresti, kuna soojus eraldub panni põhja. See on suur pluss, kui majas on väikesed lapsed, kes armastavad loomu poolest kõike puudutada. Ka kassisõbrad - lemmikloomade sõbrad, kes sageli köögi tööpindadele ja seadmetele hüppavad, jäävad rahule.
Lisaks on see toidu valmistamiseks vajaliku energia tootmise meetod kõige kuluefektiivsem tänapäeval kasutatav meetod. Induktsioonpliidid ja neile sobivad potikomplektid on muidugi kallimad kui traditsioonilised pliidid, kuid nende ostmine tasub end kiiresti ära elektriarvete arvelt - eriti kuna need lühendavad oluliselt ka toiduvalmistamise aega.
Induktsioonpliitidele on iseloomulik nende kaasaegne disain ja neil on palju lisafunktsioone. Neid on ka lihtne puhastada, sest neile langevad toiduosakesed ei põle. Ka potid ei põle, mis pikendab oluliselt nende "eluiga".