NÕUANNE

Kiirkeetja - kaasaegne viis kiiresti ja tervislikult süüa valmistada

Kiirkeetja - kaasaegne viis kiiresti ja tervislikult süüa valmistada

Author:

Kadi Leensalu

15.05.2024

Kas teadsite, et hea kiirkeetja avab piiramatud kulinaarsed perspektiivid? Oskuslikult kasutatuna võib sellest saada teie pilet erakordsete kulinaarsete naudingute maailma. Tasub rohkem teada saada selle ajaloost, toimimisest ja parimate tootjate pakkumistest!

Kiire toiduvalmistamise ajalugu...

Denic Papin, kiirkeetja isa

Võib olla üllatav, et kiirkeetja algupära ulatub aastasse 1679, mil prantsuse füüsik ja leiutaja Denis Papin töötas välja esimese lekkekindla poti, milles tekkis keetmise ajal kõrge rõhk ja mis oli varustatud turvaventiiliga. Tõenäoliselt ei osanud teadlane ette näha, millise pöördelise avastuse ta oli teinud. Sellest potist, mida leiutaja nimetas "luupehmendajaks", sai mitte ainult köögi kiirkeetja, vaid ka autoklaavi prototüüp, mida kasutatakse muu hulgas kirurgiliste instrumentide ja ravimite steriliseerimiseks.

Veelgi enam, Papini töö selle leiutise kallal viis aurumootori väljatöötamiseni, mida töötab rõhu all väljuva auruga. Üsna kiiresti leidis Papini uuenduslik idee laialdast heakskiitu ja kiirkeetjad, mida pikka aega nimetati "Papini kateldeks", muutusid maailma köökide püsivaks osaks.

Hakage keetma koos kiirkeetjaga!

Selleks, et teil oleks lihtsam otsida sobivaid kiirkeetjaid, oleme need siia ühte kohta koondanud!

 
Surveküünla kaas
käsi koos kaanega
Perfect Plus Kiirkeetjad 3 l + 6,5 l 2 tk.

405,10 €

Perfect Plus Kiirkeetjad 3 l + 6,5 l 2 tk.

WMF

Tarne 2 tööpäeva jooksul

Vitaquick Kõrgsurve keetja 6 l

211,90 €

Vitaquick Kõrgsurve keetja 6 l

Fissler

5 varianti

Vitaquick Kiirkeetjad 3,5 l + 6 l klaasist kaanega 3 tk.

374,00 €

Vitaquick Kiirkeetjad 3,5 l + 6 l klaasist kaanega 3 tk.

Fissler

Toode pole ajutiselt saadaval

Kuidas kiirkeetja töötab?

Õhukindel toiduvalmistamine

Kiirkeetja põhimõte on paljude jaoks üsna salapärane. Keskmised teadmised piirduvad sellega, et sellises potis keetmine toimub kõrgendatud rõhuga keskkonnas. Mida täpselt hõlmab rõhu all keetmine?

Tänu poti hermeetilisusele tõstab vee kuumutamisel tekkiv aur poti sees rõhu 1,6-2 atmosfäärini. See rõhk tõstab vee keemistemperatuuri 112-120 °C-ni. Selles peitubki kogu keedukiiruse saladus. Võrdluseks: kõrgmäestiku tingimustes, kus vee keemistemperatuur on vähendatud rõhu juures umbes 80-90 °C, võib kartulite keetmine võtta mitu tundi, samas kui kiirkeetjas kulub selleks 6 minutit!

Kiirkeetjas konstruktsioon

Kiirkeetja täieliku lekkekindluse tagab selle ainulaadne konstruktsioon. Poti kaane, millel on spetsiaalne tihend, suletakse lukustus- või survevedrudega. Keetmise ajal surutakse see seestpoolt suruva auru tõttu tihedalt vastu poti äärt, mis tagab poti täieliku õhukindluse. Kui aga liigne aur ei saaks väljuda, tekiks pliidis mõne aja pärast nii suur rõhk, et see lõhkeks.

Seepärast on igal kiirkeetjal reguleerimisklapp, mille kaudu aur väljub. Tavaliselt on see metallvarras, mis blokeerib auruväljundi, mis asub kiirkeetja kaanel asuvas korpuses. Kui teatav rõhk on ületatud, tõuseb varda ülespoole, vabastades avause, mille kaudu liigne aur väljub. Kui siserõhk väheneb piisavalt, blokeeritakse avaus uuesti vardaga. Sel viisil hoitakse keedukoldes püsiv rõhu väärtus, nii et kogu keetmisprotsess toimub ühtlaselt.

Turvaventiil

Lisaks sellele on survepliidid varustatud ka sarnasel põhimõttel töötava turvaventiiliga, mida kasutatakse juhul, kui kontrollventiil on blokeeritud. Turvaventiili ülesanne on ka ülemäärase auru eemaldamine, kui toiduvalmistamine on lõppenud, mis on eelduseks pliidi avamiseks.

Kiire, tervislik ja mugav. Kiirkeetjaga toiduvalmistamise eelised

Keetmise peadpööritav kiirus

Kiirkeetja õhukindluse tagajärg on eelkõige toiduvalmistamise kiirus. Keetmise aega saab vähendada kuni 70%! Tänu sellele säilivad kuumuse ja veega lühemat aega kokkupuutes toiduaines väärtuslikud mikroelemendid ja vitamiinid, mis ei loputata ära, nagu see toimuks tavalises potis pikema keetmise ajal. Mis on eriti oluline köögiviljade keetmisel - ka toidu värvus ei muutu.

Tavalises potis keetmisel väljub koos auruga palju maitse- ja lõhnaineid. Seevastu kiirkeetja säilitab kõik toidu maitse eest vastutavad ained, lastes välja vaid väikese koguse auru.

Säästab energiat ... ja maitseained

Oluline on ka energia kokkuhoid kuni 50%, mida võimaldab keetmine kiirkeetjas. See tuleneb sellest, et toiduvalmistamisprotsess ei ole mitte ainult lühem, vaid nõuab ka vähem energiat, kuna pott ei kaota soojust tarbetu auruga. Lisaks säästab kiirkeetjas keetmine nii kööki kui ka kogu kodu ebameeldivate toidulõhnade kogunemisest, näiteks ubade või kapsa keetmisel.

Kiirkeetjat kasutades võite ka unustada, mis on kõrbenud toit. Põlemine on lihtsalt võimatu, sest keedunõudes on alati vesi. Seetõttu on seda tüüpi keedunõusid lihtne puhastada.

Täiendavad eelised

Tänapäeval on kõik head kiirkeetjad valmistatud roostevabast terasest või selle derivaatidest ja seega nõudepesumasinas pestavad. Kiirkeetja abil toiduvalmistamise eelised võiksid olla lõputud. Lühidalt öeldes annavad kiirkeetjad meile lihtsalt uue kvaliteedi toiduvalmistamisel!

tervislik toiduvalmistamine
vaade ülevalt
Vitavit Premium Kõrgsurve keetja 1,8 l perforeeritud lisandiga

232,10 €

Vitavit Premium Kõrgsurve keetja 1,8 l perforeeritud lisandiga

Fissler

Toode pole ajutiselt saadaval

Vitaquick Kiirkeetjad 2,5 l + 4,5 l 2 tk.

303,10 €

Vitaquick Kiirkeetjad 2,5 l + 4,5 l 2 tk.

Fissler

Toode pole ajutiselt saadaval

Kiirkeetmise saladused

Nagu iga kunsti puhul, nõuab ka kiirkeetjas keetmise kunst teatud reeglite tundmist. Potis peab kogu aeg olema vedelikku, seega veenduge, et valate sisse õige koguse. Tänapäeval võimaldavad kiirkeetjad meil toitu valmistada kahel viisil:

  1. keetmine ja hautamine vees või puljongis
  2. aurutamine spetsiaalsete lisadega

Vee kogus on oluline!

Esimesel juhul, toidu keetmisel või hautamisel, ei tohiks vee või puljongi kogus olla väiksem kui kaks tassi ja mitte rohkem kui 2/3 poti mahust. Aurutamisel seevastu tuleks valada umbes 6 tassi vett. Toiduvalmistamisel, mis paisuvad keetmise ajal, peaks pott olema ainult poolenisti täis. Üleküpsetamise vältimiseks on oluline täpne ajastus, seega on alati hea, kui käepärast on taimeri.

Kaane avamisel tuleb olla eriti ettevaatlik. Kaant ei tohiks kohe eemaldada, vaid pigem lasta pärast keetmist poti sisse kogunenud auru välja, et rõhk sees ja väljas ühtlustuks.

Mida saab keeta kiirkeetjas?

Paljud seda tüüpi poti uued kasutajad mõtlevad sageli, milleks oma ostu kasutada. Noh, praktiliselt kõigeks! Kõige paremini toimivad kiirkeetjad köögiviljade ja liha keetmiseks. Neid saab kasutada ka suppide või hautiste valmistamiseks.

Mõned näited? Ribid seenekastmes - 10 minutit, aurutatud kala - 6 minutit, veiselihapuljong - 20 minutit, täidetud kapsas - 25 minutit, spargel - 5 minutit, part virsikutega - 30 minutit. Sellise roa kasutusvõimalused on praktiliselt piiramatud!

Paljud võimalused

Kiirkeetjat saab kasutada nii valmis- kui ka poolfabrikaatide valmistamiseks; nii lihtsate kui ka kõige keerukamate roogade jaoks. See ei ava mitte ainult võimalust valmistada tervislikke toite kiiresti ja mugavalt, vaid annab ka võimaluse tutvuda erakordsete kulinaarsete elamuste ja tõeliste maitseelamuste maailmaga.

Ideaalsete kiirkeetjate maailmas

Lisaks õrnale ja kiirele keetmisrežiimile pakuvad Vitavit Premium-seeria survepannid meile ka aurufunktsiooni. Potis ei teki rõhku, seega saate toiduvalmistamise ajal kaane hõlpsasti eemaldada, et toitu segada või maitseaineid lisada.

Fissler ei ole taganud mitte ainult oma survepannide funktsionaalsust ja tippkvaliteeti, vaid ka nende elegantset disaini. Need on valmistatud poleeritud roostevabast terasest ja plastikust ning avaldavad muljet oma kaasaegsete joonte ja voolujooneliste vormidega. Fissleri kiirkeetjad on oma hoolikalt detailirohkete pottide, kaante, käepidemete ja näidikutega oma kategoorias staaristaatusega. Seda tunnustasid kõrgeimad disainiasutused, kui nad andsid Vitavit Premium ja Vitavit Comfort survepannudele maineka auhinna Red Dot Award for Product Design 2009. Žürii kiitis uuenduslikku disaini ja kaasaegsete ergonoomiliste põhimõtete kaasamist disainis. Otsust põhjendati järgmiselt:

"Selle seeria kiirkeetjad seavad uusi standardeid disaini ja kasutusmugavuse osas. (.) Nende kaasaegne, vähendatud stiil kohandab seda tüüpi keedunõudele iseloomulikke elemente, nagu näiteks peamist juhtklappi, ja tõlgendab neid uuenduslikul viisil. Ma ei usu, et midagi rohkemat on vaja lisada."

Vitaquick survepann koos Fissleri panniga
Vitaquick survepaak

Kaasaegsed ja ilusad kiirkeetjad

FormAdore'i sarja moodsad kiirkeetjad toovad meie köögi toimetustele uue kvaliteedi. Need ei ole mitte ainult mugavad ja ohutud, vaid lihtsalt ilusad - need teevad toiduvalmistamise neis erakordseks naudinguks. Investeering heasse kiirkeetjasse tasub kindlasti ära. Saate palju juurde: hindamatut aega, tervist ja muidu kättesaamatut maitset ja aroomi. Kõik meie survepannud leiad siit!
naine toiduvalmistamine
survepann koos auruga