Kiirkeetja - kaasaegne viis kiiresti ja tervislikult süüa valmistada
Kas teadsite, et hea kiirkeetja avab piiramatud kulinaarsed perspektiivid? Oskuslikult kasutatuna võib sellest saada teie pilet erakordsete kulinaarsete naudingute maailma. Tasub rohkem teada saada selle ajaloost, toimimisest ja parimate tootjate pakkumistest!
Kiire toiduvalmistamise ajalugu...
Denic Papin, kiirkeetja isa
Võib olla üllatav, et kiirkeetja algupära ulatub aastasse 1679, mil prantsuse füüsik ja leiutaja Denis Papin töötas välja esimese lekkekindla poti, milles tekkis keetmise ajal kõrge rõhk ja mis oli varustatud turvaventiiliga. Tõenäoliselt ei osanud teadlane ette näha, millise pöördelise avastuse ta oli teinud. Sellest potist, mida leiutaja nimetas "luupehmendajaks", sai mitte ainult köögi kiirkeetja, vaid ka autoklaavi prototüüp, mida kasutatakse muu hulgas kirurgiliste instrumentide ja ravimite steriliseerimiseks.
Veelgi enam, Papini töö selle leiutise kallal viis aurumootori väljatöötamiseni, mida töötab rõhu all väljuva auruga. Üsna kiiresti leidis Papini uuenduslik idee laialdast heakskiitu ja kiirkeetjad, mida pikka aega nimetati "Papini kateldeks", muutusid maailma köökide püsivaks osaks.
374,00 €
Vitaquick Kiirkeetjad 3,5 l + 6 l klaasist kaanega 3 tk.
Fissler
Toode pole ajutiselt saadaval
Kuidas kiirkeetja töötab?
Õhukindel toiduvalmistamine
Kiirkeetja põhimõte on paljude jaoks üsna salapärane. Keskmised teadmised piirduvad sellega, et sellises potis keetmine toimub kõrgendatud rõhuga keskkonnas. Mida täpselt hõlmab rõhu all keetmine?
Tänu poti hermeetilisusele tõstab vee kuumutamisel tekkiv aur poti sees rõhu 1,6-2 atmosfäärini. See rõhk tõstab vee keemistemperatuuri 112-120 °C-ni. Selles peitubki kogu keedukiiruse saladus. Võrdluseks: kõrgmäestiku tingimustes, kus vee keemistemperatuur on vähendatud rõhu juures umbes 80-90 °C, võib kartulite keetmine võtta mitu tundi, samas kui kiirkeetjas kulub selleks 6 minutit!
Kiirkeetjas konstruktsioon
Kiirkeetja täieliku lekkekindluse tagab selle ainulaadne konstruktsioon. Poti kaane, millel on spetsiaalne tihend, suletakse lukustus- või survevedrudega. Keetmise ajal surutakse see seestpoolt suruva auru tõttu tihedalt vastu poti äärt, mis tagab poti täieliku õhukindluse. Kui aga liigne aur ei saaks väljuda, tekiks pliidis mõne aja pärast nii suur rõhk, et see lõhkeks.
Seepärast on igal kiirkeetjal reguleerimisklapp, mille kaudu aur väljub. Tavaliselt on see metallvarras, mis blokeerib auruväljundi, mis asub kiirkeetja kaanel asuvas korpuses. Kui teatav rõhk on ületatud, tõuseb varda ülespoole, vabastades avause, mille kaudu liigne aur väljub. Kui siserõhk väheneb piisavalt, blokeeritakse avaus uuesti vardaga. Sel viisil hoitakse keedukoldes püsiv rõhu väärtus, nii et kogu keetmisprotsess toimub ühtlaselt.
Kiire, tervislik ja mugav. Kiirkeetjaga toiduvalmistamise eelised
Keetmise peadpööritav kiirus
Kiirkeetja õhukindluse tagajärg on eelkõige toiduvalmistamise kiirus. Keetmise aega saab vähendada kuni 70%! Tänu sellele säilivad kuumuse ja veega lühemat aega kokkupuutes toiduaines väärtuslikud mikroelemendid ja vitamiinid, mis ei loputata ära, nagu see toimuks tavalises potis pikema keetmise ajal. Mis on eriti oluline köögiviljade keetmisel - ka toidu värvus ei muutu.
Tavalises potis keetmisel väljub koos auruga palju maitse- ja lõhnaineid. Seevastu kiirkeetja säilitab kõik toidu maitse eest vastutavad ained, lastes välja vaid väikese koguse auru.
Säästab energiat ... ja maitseained
Oluline on ka energia kokkuhoid kuni 50%, mida võimaldab keetmine kiirkeetjas. See tuleneb sellest, et toiduvalmistamisprotsess ei ole mitte ainult lühem, vaid nõuab ka vähem energiat, kuna pott ei kaota soojust tarbetu auruga. Lisaks säästab kiirkeetjas keetmine nii kööki kui ka kogu kodu ebameeldivate toidulõhnade kogunemisest, näiteks ubade või kapsa keetmisel.
Kiirkeetjat kasutades võite ka unustada, mis on kõrbenud toit. Põlemine on lihtsalt võimatu, sest keedunõudes on alati vesi. Seetõttu on seda tüüpi keedunõusid lihtne puhastada.
232,10 €
Vitavit Premium Kõrgsurve keetja 1,8 l perforeeritud lisandiga
Fissler
Toode pole ajutiselt saadaval
Kiirkeetmise saladused
Nagu iga kunsti puhul, nõuab ka kiirkeetjas keetmise kunst teatud reeglite tundmist. Potis peab kogu aeg olema vedelikku, seega veenduge, et valate sisse õige koguse. Tänapäeval võimaldavad kiirkeetjad meil toitu valmistada kahel viisil:
- keetmine ja hautamine vees või puljongis
- aurutamine spetsiaalsete lisadega
Vee kogus on oluline!
Esimesel juhul, toidu keetmisel või hautamisel, ei tohiks vee või puljongi kogus olla väiksem kui kaks tassi ja mitte rohkem kui 2/3 poti mahust. Aurutamisel seevastu tuleks valada umbes 6 tassi vett. Toiduvalmistamisel, mis paisuvad keetmise ajal, peaks pott olema ainult poolenisti täis. Üleküpsetamise vältimiseks on oluline täpne ajastus, seega on alati hea, kui käepärast on taimeri.
Kaane avamisel tuleb olla eriti ettevaatlik. Kaant ei tohiks kohe eemaldada, vaid pigem lasta pärast keetmist poti sisse kogunenud auru välja, et rõhk sees ja väljas ühtlustuks.
Mida saab keeta kiirkeetjas?
Paljud seda tüüpi poti uued kasutajad mõtlevad sageli, milleks oma ostu kasutada. Noh, praktiliselt kõigeks! Kõige paremini toimivad kiirkeetjad köögiviljade ja liha keetmiseks. Neid saab kasutada ka suppide või hautiste valmistamiseks.
Mõned näited? Ribid seenekastmes - 10 minutit, aurutatud kala - 6 minutit, veiselihapuljong - 20 minutit, täidetud kapsas - 25 minutit, spargel - 5 minutit, part virsikutega - 30 minutit. Sellise roa kasutusvõimalused on praktiliselt piiramatud!
455,00 €
Vitavit Premium Kõrgsurve keetja 4,5 l heina- ja mäetuhk koos täiendava kandikuga, perforeeritud sisendi ja metallkattega
Fissler
Toode pole ajutiselt saadaval
Ideaalsete kiirkeetjate maailmas
Lisaks õrnale ja kiirele keetmisrežiimile pakuvad Vitavit Premium-seeria survepannid meile ka aurufunktsiooni. Potis ei teki rõhku, seega saate toiduvalmistamise ajal kaane hõlpsasti eemaldada, et toitu segada või maitseaineid lisada.
Fissler ei ole taganud mitte ainult oma survepannide funktsionaalsust ja tippkvaliteeti, vaid ka nende elegantset disaini. Need on valmistatud poleeritud roostevabast terasest ja plastikust ning avaldavad muljet oma kaasaegsete joonte ja voolujooneliste vormidega. Fissleri kiirkeetjad on oma hoolikalt detailirohkete pottide, kaante, käepidemete ja näidikutega oma kategoorias staaristaatusega. Seda tunnustasid kõrgeimad disainiasutused, kui nad andsid Vitavit Premium ja Vitavit Comfort survepannudele maineka auhinna Red Dot Award for Product Design 2009. Žürii kiitis uuenduslikku disaini ja kaasaegsete ergonoomiliste põhimõtete kaasamist disainis. Otsust põhjendati järgmiselt:
"Selle seeria kiirkeetjad seavad uusi standardeid disaini ja kasutusmugavuse osas. (.) Nende kaasaegne, vähendatud stiil kohandab seda tüüpi keedunõudele iseloomulikke elemente, nagu näiteks peamist juhtklappi, ja tõlgendab neid uuenduslikul viisil. Ma ei usu, et midagi rohkemat on vaja lisada."