Kodused konservid: kalender ja näpunäited
Konservide hooaeg on alanud. Kodused moosid, konservid, mahlad või püreed ei ole mitte ainult erakordselt maitsvad, vaid eelkõige tervislikud lahendused. Millistest puu- ja köögiviljadest on kõige parem teha konservi mais ja millistest juulis või septembris? Vaadake meie kalendrit ja vaadake, mida on vaja, et valmistada purgid täis maitsvat sisu.
Aprill - kasemahl ja karuküüslauk
Juba aprillis võib mõelda koduste konservide valmistamise alustamisele. Just sel kuul vabastab kask oma mahlu - ja sellel mahlal on palju tervist edendavaid omadusi. Seega, kui soovite, et teie panipaigas oleks pudelitäie kasemahla, peate meeles pidama, et kogute seda juba kevade alguses. Aprill on ka aeg karuküüslaugukonservide, näiteks pesto või marineeritud küüslaugu valmistamiseks.
Mai - rabarberi, spargli, botaanika või võilillede aeg.
Kui kevad on õigel ajal käes ja aprill ei toonud külma ega lund, siis on mais juba palju värskeid puu- ja köögivilju, mida nautida - just õigeaegselt koduseks konservimiseks. Nende hulka kuuluvad spargel, rabarber, noored botaanilised taimed ja roosiõied. Selles kevadkuus saab valmistada koduseid mahlu, tinktuure ja moosi ka nõgestest või võilillest.
Juuni - maasikad, kirsid, punapeet või ehk esimesed kurgid?
Juunis on konserveerimise võimalused veelgi suuremad. Põhiline puuvili, mis sel ajal taldrikutel ja purkides valitseb, on maasikas. Maasikamoosid ja -kompotid on kindlasti midagi, mida oma keldris hoida - eriti kuna selle erakordse puuvilja hooaeg ei kesta väga kaua. Seega on tore, et nende maitset saab nautida ka sügisel ja talvel. Juunikuu rõõmustab ka kirsside punasusega ja magususega. Kuid see pole veel kõik - sel esimesel suvekuul saame valmistada konservi nii peedist, lillkapsast, spinatist või tillist kui ka maikuus ilmuvatest köögiviljadest - eelmainitud sparglitest või punapeedist. Ärge unustage ka esimesi väikesalateid - need kurgid on kindlasti hitt!
Juuli - kurgid, suvikõrvitsad, sõstrad ja esimesed magusad ploomid.
Juulis on kurk, suvikõrvitsad, baklažaanid ja rohelised oad parimad köögiviljad konservide jaoks. Neist esimestest saab teha hapukurki või panustada marineeritud kurkidele või soolakurkidele. Ja kuidas on lood puuviljadega? See on kuu, mil neist kindlasti puudust ei ole. Me võime nautida sõstraid, murakaid, mustikaid või esimesi vaarikaid, samuti karusmarju, kirsse või mustikaid. See suvekuu on täis ka aprikoose, virsikuid, esimesi ploome ja muid palavalt armastatud marju. Veelgi enam, juuli on kukeseenekonservide hooaeg - nii saate valmistada näiteks kukeseened äädikas või kukeseened võis hautatuna.
August - tomatite, esimeste õunte, vaarikate ja ploomide aeg.
August on kuu, mil veel rohkem inimesi teeb koduseid konservikesi. Me räägime nii moosidest ja konservidest kui ka mahladest ja likööridest. Sel aastaajal saate oma toiduvalmistamiseks varuda muu hulgas erinevaid tomateid, peeti, patissonidest, esimestest seentest või maisimarjadest valmistatud toodetega. See on ka ideaalne aeg, et valmistada konservi esimestest õuntest ja pirnidest, ploomidest, renclade'idest, põldmarjadest või vaarikatest. Veelgi enam, augustis saab hästi ära kasutada juba kuu aega varem saadaval olevaid puu- ja köögivilju, näiteks kabatšokke, murakaid või mustikaid.
September, mis lõhnab seente, õunte ja paprika järele.
September seostub meil kohe lõhnavate, mahlaste õunte, magusate ploomide ja aromaatsete seentega. See ei ole aga ainus, mida sel aastaajal konservide puhul nautida. See aeg on rikas ka viinamarjade või virsikute, aga ka orasrohu, pihlakate ja põldmarjade poolest, mis sobivad ideaalselt mahlade ja tinktuuride valmistamiseks. Septembris tasub valmistada ka paprikakonservi ja... pähklikööri. Lisaks vedelate konservide valmistamisele võib võtta ette ka pähklite kuivatamise, mis sobivad talvel igasuguste kookide ja magustoitude valmistamiseks.
Oktoober - suurepärane aeg kapsa, kõrvitsate, rooside ja küdoonia jaoks.
Kui septembris tähistatakse õunu, pähkleid, paprikat või seeni, siis oktoobris on kõige paremini keskenduda... kapsale. See on ideaalne aeg koduse hapukapsa valmistamiseks. Sel sügiskuul tasub varuda ka küdoonia, kõrvitsat, jõhvikaid, kibuvitsaid või hilisemaid pirne ja õunu - need sobivad ideaalselt koduste mooside, mahlade või tinktuuride valmistamiseks. Veelgi enam, see on veel hea aeg seenekonservide või põldmarjakonservide valmistamiseks.
November - konserveerimishooaja lõpp
November tähistab puu- ja köögiviljakonservide hooaja lõppu. Kuid sel viimasel kuul saab siiski veel valmistada purgid täis põldmarja- või kõrvitsakonservide sisu. Kui ilmastikuolud on soodsad, tasub võtta aega ka viimaste pihlakate valmistamiseks. Järgnevatel kuudel jääb üle vaid nautida juba aprillist alates valmistatud koduste hõrgutiste maitset.
Kodused konservid - mida on vaja?
Koduste mooside, mahlade või tinktuuride valmistamiseks on vaja eelkõige puu- ja köögivilju - need on ju kõigi nende konservide aluseks. Marineeritud kurkide puhul on vaja ka tilli või küüslauku ning pähklikööride puhul piiritust ja suhkrut. Kuid ainetest üksi ei piisa - teil on vaja ka õigeid anumaid ja tarvikuid -Konserveerimispurgid ja -tarvikud. Purgid ja pudelid on hädavajalikud - FormAdore'i sortimendist leiate neid erinevates kujudes ja suurustes. Need ulatuvad klassikalistest purgidest, mis on varustatud keeratava tinakaanega, kuni pastöriseerimiseks mõeldud kummitihendiga purkideni. Kui purgid on mõeldud kasutamiseks, siis on õhukindlad kruvikorgid hädavajalikud - ja neid on meil samuti palju. Neid saab osta nii üksikult kui ka praktiliste komplektidena. Puu- ja köögiviljade valmistamisel tulevad kasuks sellised vahendid nagu kivieemaldajad, varte eemaldajad, koorijad ja viilutajad. Need võimaldavad teil kiiresti ja vaevata eemaldada seemned ja varred ning lõigata koostisosad soovitud tükkideks. Mooside ja siirupite valamiseks sobib spetsiaalne purkide lehter - see erineb oluliselt klassikalistest lehtritest ja saab moosidega palju paremini hakkama.
Ja kui olete köögiviljad ja puuviljad purkidesse pannud ja mahlad pudelitesse kallanud, läheb vaja head potti nende keetmiseks. Kõige tähtsam on, et see peaks olema suure mahutavusega. FormAdore kaubamärgi alla kuuluvad muu hulgas Kilneri teraspotid mooside ja keediste keetmiseks - need on usaldusväärsed ja äärmiselt vastupidavad. Koduste konservide valmistamisel võib olla kasulik ka spetsiaalne kuuma purgi noppija või termomeeter konservide temperatuuri kontrollimiseks. Ja mis siis, kui soovite varuda oma toiduvalmistamisruumi marineeritud kurkide, kapsa või redistega? Kasutage lihtsalt spetsiaalseid tünne või marineerimisnõusid, milles köögiviljad käärivad süsinikdioksiidi tootes. Selline tööriistade ja vahendite komplekt võimaldab teil muuta oma köök tõeliseks konservide kuningriigiks - ja suvel valmistatud moosid, mahlad või liköörid rõõmustavad teie majapidamise ja külaliste maitseid kogu talve jooksul. Valmis konservipurkide avamisel on avaja tõeline elupäästja. Hoolimata näilisest, on see tarvik, mida kasutavad isegi suurimad jõumehed - mõnikord ei taha purgid lihtsalt koostööd teha. Selline väike, märkamatu vidin võib pakkuda hindamatut abi võitluses kangekaelsete korkidega. Vaadake, mis teid veel meie valikus ootab ja täiendage kogu komplekti, siis saate kiiresti tõeliseks koduse konservi meistriks!