Kuidas praadida praadi? Samm-sammuline juhend
Veiselihapraad on Ameerika köögi klassika. Täiusliku prae valmistamine on tõeline kunst, kuid igaüks võib seda omandada. Tuleb vaid õppida mõned lihtsad reeglid. Kui kaua peaks praadima steiki? Kuidas küpsetada veiselihapraadi nii, et see osutuks maitsvaks? Leidke järeleproovitud retsept.
Õige liha valimine prae jaoks
Kuidas grillida steiki? Üks võti täiusliku prae valmistamiseks on õige liha valimine. Mida parem see on, st noorem, värskem, hea kvaliteediga veiseliha, seda maitsvam on steik.
Kuidas praadida praadi? Üks täiusliku prae valmistamise garantiidest on õige liha valimine. Mida parem see on, st noorem, värskem, heast veiselihast, seda maitsvam on steik. See peaks olema lihakast lehma- või pulli tõugu veiseliha, mis on maitsestatud. Eksperdid juhivad tähelepanu sellele, et need, kes eelistavad tekstuuri ja maitse poolest kõige õrnemat liha, peaksid valima veiselihapihvi. Roastbeef steik, entrecote steik ja veisejala steik on samuti head valikud, kuigi rõhutatakse, et sellisest lihast valmistatud steigid ei ole enam nii õrnad ja mahlased, mis aga ei tähenda vähem maitsvat. See on ideaalne valik intensiivse ja jõulise veiseliha maitse austajatele.
Liha valides pöörake tähelepanu rasva kogusele. See kehtib nii liha sees olevate peente rasvade, nn marmoristumise kui ka prae ümber oleva rasvkihi kohta. Rasv on ju maitse kandja ja just õige rasvasisaldus lihas muudab praetud praeliha õrnaks, mahlakaks ja aromaatseks.
Valmistage liha praadimiseks korralikult ette
- Võtke liha piisavalt vara külmikust välja.
Enne praadimist tuleks praadiliha külmikust välja võtta vähemalt 30 minutit enne planeeritud kuumtöötlust. Samuti on hea mõte kuivatada see paberrätikuga. Kuidas valmistada veiselihapraadi? Ärge kunagi pange pannile külma liha, sest see alandab kiiresti panni temperatuuri, mis omakorda toob kaasa ebaühtlase pruunistumise. Kuigi see on pruunistunud võib see seest olla külm ja toores.
- Maitsestage liha enne praadimist
Üks kulinaarsetest müütidest ütleb, et praadi ei pea enne grillimist soolata. See ei vasta tõele! Tõsi on, et soolamine põhjustab lihast mahlade eraldumist, kuid steigi maitsestamine vahetult enne grillimist ei mõjuta selle mahlakust. Lisaks muutub liha küpsetamise käigus pehmemaks, nii et kui te seda enne pannile panemist ei soolata, ei pääse sool selle sisse. Mis puutub pipart, siis tuleks see lisada praadile alles pärast selle pannilt eemaldamist, sest praadimise ajal põleb pipar ära.
Valige steikide jaoks õige pann
Terasest praepann
Steikide praadimiseks on ideaalne valik teraspann, mis tagab suurepärase soojuse jaotumise ja ühtlase kuumenemise. Ärge aga unustage enne liha praadimist panni väga hästi kuumutada ja määrida.
Ideaalne pann steikide praadimiseks peaks olema valmistatud kvaliteetsest terasest ja veidi paksema põhjaga. Loe ka meie juhendit, kuidas praadida pannil tervislikult.
Malmist praepann
Malmist pannid on rasked ja massiivsed, nende kuumutamine võtab kaua aega, kuid nad hoiavad kuumust kauem ja jaotavad seda ühtlaselt. Nagu ka teraspannide puhul, tuleb jälgida, et pann oleks piisavalt rasvaga määritud, et liha ei kleepuks pinna külge.
Keraamiline pann
Steikide praadimine keraamilise kattega pannil on ideaalne viis selle liha valmistamiseks. Keraamilisel pannil praetud liha ei jää pinnale kinni ja pruunistub kaunilt.
Grillpann
Grillpanni põhi meenutab grillresti, mis võimaldab valmistada maitsvat ja mahlakat praadi ilma lisarasva kasutamata.
Lisaks sellele annab steigi grillimine sellisel pannil huvitava visuaalse efekti liha pinnal oleva võrestiku kujul. Kui teil on kahtlusi, millise panni valida, lugege kindlasti meie ajakirja „Grillipann - malmist või terasest?
Kuidas teha praadi? Liha käsitsemine praadimise ajal
- Õige rasva valimine
Peamine asi, mida praadimisel meeles pidada, on valida õige rasv, millel on kõrge suitsutemperatuur, sest praadimine toimub kõrgel temperatuuril - kuni 150 kraadi Celsiuse järgi. Seetõttu võib praadida steiki ainult ghee, rapsiõli või rafineeritud oliiviõlis. Siiski tasub tähele panna, et suur kogus rasva ei ole vajalik selleks, et praad saaks kaunilt pruuniks, sest pruuni värvi annavad valkude ja suhkrute reaktsioonid, nii et kui sul on rasvata mittekleepuv pann, võid liha edukalt praadida sellel ka ilma rasva lisamata.
- Ärge torkige liha praadimise ajal läbi.
Kasutage prae keeramiseks või pannilt välja võtmiseks spaatlit, labidat või tange, eelistatavalt puidust või silikoonist. Pidage meeles, et liha ei tohi kahvliga torgata, sest siis voolavad kõik mahlad välja, mis toob kaasa maitse- ja aroomikadu.
Kuidas teha head praadi? Õpi tundma 6 astet praadimise kohta!
- Sinine - väga verine steik, mida on ainult kergelt praetud, 1 minut mõlemal pool. Liha on väljastpoolt kergelt pruunistatud, kuid seestpoolt üsna toores ja veidi soe ning pehme, peaaegu käsnaline.
- Rare - lõikamisel on veripihv intensiivselt punast värvi ja mahlad voolavad välja, kuid juba on näha valkude lõikumise protsessi. Vajutamisel on selle tekstuur endiselt käsnaline, kuigi juba on tunda kerget vastupanu. Liha küpsusastme saavutamiseks tuleb praadida umbes 2 minutit mõlemalt poolt.
- Medium rare - keskmise küpsusega steik. See on kõige populaarsem steigi praeaste. Selle saavutamiseks tuleb liha praadida umbes 3 minutit mõlemalt poolt. Liha on lõikamisel kergelt roosa, mahlad voolavad veel õrnalt välja. See on pehme ja elastne.
- Medium - keskmiselt praetud steik. Seda tuleb praadida umbes 4-5 minutit mõlemalt küljelt. Liha on kahvaturoosa, kõvem ja keskelt veidi lõigatud.
- Medium well - hästi praetud steik, umbes 6-7 minutit kummalgi poolt. Liha värvus on pruunikas. Praad on kõva, kuid puudutamisel painduv.
- Well done - väga hästi praetud steik. Seda tuleks praadida 8 minutit mõlemalt poolt. Liha on pruuni või halli värvi, kõva ja sellest ei voola välja mahl.
Ükskõik, millise praadimisastme kasuks otsustate, ärge unustage, et kõigepealt kuumutate panni, seejärel rasva ja alles seejärel praadite steiki.
Andke steigil puhatal
Pärast prae välja võtmist asetage steik 5-10 minutiks kõrvale, et liha saaks veidi puhata. See protseduur võimaldab verel ja mahladel ühtlaselt kogu tükis levida. See lõdvestab kiudusid, hoiab liha ühtlaselt värvilise, pehme, õrna, tihke ja mahlasena. Pärast laagerdumist lõigake liha steiginoaga tükkideks ja sööge.
Kuidas küpsetada steiki? Avastage tõestatud retsept praepannil küpsetatud veiselihapraadi jaoks!
Koostis
- 1 veiselihapraad kaaluga 225-250 g.
- 2 spl rapsiõli
- 50 g ghee
- 3 oksa värsket rosmariini
- 2 küüslauguküünt
- jämedat meresoola
- värskelt jahvatatud pipar
Ettevalmistus:
- Vahetult enne grillimist hõõruge steik mõlemalt poolt soolaga.
- Asetage liha hästi kuumutatud pannile koos õliga ja praadige 3 minutit ühel küljel, seejärel keerake teisele küljele.
- Lisage pannile 50 g ghee, rosmariinioksad ja purustatud küüslauguküüned.
- Prae liha veel umbes 3 minutit, piserdades aeg-ajalt pannil tekkinud kastmega.
- Võtke praad pannilt välja ja maitsestage mõlemalt poolt pipraga.
- Enne serveerimist asetage praad kõrvale paariks minutiks puhkama. Nautige!
Kuidas praadida veiselihapraadi ja milliseid reegleid tuleb järgida, et saada lõpuks mahlakas ja maitsekas liha?
Võtame kokku:
- valige hea kvaliteediga veiseliha; parim valik on sisefilee, praeliha, ribaliha või jalapraad;
- võtke liha vähemalt 30 minutit enne praadimist külmikust välja, et see toatemperatuurini soojeneks;
- maitsestage liha enne praadimist soola ja pärast praadimist pipraga;
- valige praadimiseks sobiv pann; parimad valikud on malmist, terasest, keraamilised ja grillpannid;
- praadige steiki kõrge suitsutamispunktiga rasvaga;
- praadimise ajal ei tohi steiki läbi torgata;
- Steikide küpsusastmeid on 6: väga hästi praetud, hästi praetud, keskmiselt praetud, suurepäraselt praetud, korralikult praetud ja põhjalikult praetud;
- pärast praadimist laske lihal 5-10 minutit puhata.
Oleme veendunud, et kõik meie esitatud nõuanded võimaldavad teil mugavalt valmistada täiuslikku steiki oma köögis.