Milline pipraveski on parim?
Pipraveski on üks neist tarvikutest, mis üheski köögis ei tohiks puudu olla. Värskelt jahvatatud pipra maitse ei ole võrreldav kotist saadud maitsega - ja seda teavad kõik, kes seda märkamatut tööriista igapäevaselt kasutavad. Siiski võib veski valik olla keeruline. Paljud inimesed mõtlevad, kas valida käsitsi või elektriline mudel. Oluline on ka kasutatava mehhanismi tüüp ja materjal ise. Millised pipraveskid on siis parim lahendus? Uurime välja!
Pipraveski - käsitsi või elektriline?
Pipraveskid jagunevad käsitsi (mehaanilised) ja elektrilisteks (automaatsed) mudeliteks. Esimesed on ideaalsed neile, kes hindavad traditsioone - eriti neile, kes eelistavad kogu toiduvalmistamise ise teha. See nõuab aga kasutajalt mõningast pingutust, samas kui elektriline veski jahvatab pipra ise - ja seda vaid mõne sekundiga. Elektriline mudel meeldib seega kõigile, kes soovivad kiiret, mugavat ja vaevata toidu valmistamist. Selline veski mudel jahvatab vürtsi väga peeneks - kuigi ka käsitsi jahvatatavad seadmed jahvatavad suurepäraselt. Veelgi enam, enamikul elektrilistel (jahvatus)veskitel on spetsiaalne mitmeastmeline mehhanism tera paksuse reguleerimiseks. See võimaldab maitseainete jahvatusastet veelgi paremini kohandada konkreetse roa või isikliku maitsega. Elektrilise pipraveski valimisel tasub meeles pidada, et see vajab patarei vahetamist. Seega võib juhtuda, et see lakkab jahvatamise ajal töötamast - mehaaniliste veskite puhul see nii ei ole. Kui teil on aga alati kodus patareid olemas, ei ole see probleemiks.
Nagu näete, on igal variandil omad plussid ja miinused - seega ei ole valik kõige lihtsam. Mõlemat tüüpi veskid võimaldavad teil nautida paljude roogade ainulaadset maitset - ükskõik millise valite, olete rahul. FormAdore poest leiate oma kööki sobiva pipraveski, olgu see siis elektriline või käsitsi kasutatav - valik on tõesti lai.
Puidust, terasest või äkki plastikust?
Turul saadaolevate pipraveskite seas on võimalik leida mitmesugustest materjalidest valmistatud mudeleid. Kõige sagedamini on need roostevaba terasest, täispuidust või plastikust, kuigi leidub ka kivist ja klaasist valmistatud mudeleid. Lõplik valik sõltub sel juhul täielikult isiklikust maitsest või köögi või söögitoa kujundusest. Puidust veskid on peaaegu hävimatud mudelid - kuid valamu lähedusse asetatuna võivad nad sagedase kokkupuute tõttu veega aja jooksul värvi kaotada. Terasest mudeleid iseloomustab maksimaalne vastupidavus, samas kui plastikust valmistatud mudelid on saadaval mitmesugustes värvides. Seega saab neid sobitada eranditult mis tahes sisustusega. FormAdore kaupluse sortimendist leiate kümneid mudeleid, mis varieeruvad nii materjali kui ka värvi poolest. Puidust ja plastikust, must, valge ja roosa, ühevärvilised ja mustrilised - värvivalikut on palju! Kui otsite veskit, mis paistab kaugelt silma, vaadake Audo Copenhageni roosat pudeliveskit või Bloomingville'i Malado. Kui otsite klassikat, siis on hea valik AdHoci veski Twin või AdHoci veski Akasia. Valikut on nii palju, et leiate hõlpsasti oma köögile sobiva mudeli.
Elektrilised veskid - mis on erinevus?
Elektriliste pipraveskite puhul eristatakse tera- ja löögimudeleid. Teraveski - nagu nimigi ütleb - kasutab jahvatamise ajal terasid, mis sarnaneb mehaaniliste veskite toimega. Just teraveskid võimaldavad reguleerida terade jahvatusastet, ilma et see mõjutaks pipra kvaliteeti. Huvitav lahendus meie valikust on muu hulgas AdHoci eMill.3 veski. Löögiveskid seevastu on varustatud spetsiaalsete lõiketeradega. Neil puudub aga jahvatuse kontroll, mis võib mõne inimese jaoks osutuda puuduseks. Sellises veskis jahvatatud vürtsid on alati peene tolmu kujul.
Keraamiline mehhanism vs. terasest mehhanism
Pipraveski oluline element on selle tera. See ei peaks olema mitte ainult äärmiselt terav, vaid ka vastupidav. Praegu kasutatakse kahte tüüpi mehhanismi - keraamiline või terasest. Esimene on kallim lahendus, mis jahvatab pipraterad erakordse täpsusega. Kõige tähtsam on see, et see ei purusta terasid, mis säilitab nende algse aroomi ja maitse. Keraamilisi terasid iseloomustab ka suur töökindlus ja vastupidavus kahjustustele. Keraamilise mehhanismiga veskite suureks eeliseks on nende vaikne töö. Soovituslikud keraamilise teraga veskid on näiteks Audo Copenhageni Bottle Grinder, Blomuse Salpi või Bloomingville'i Hanif. Ja mis eristab terastera mudeleid? Sellised seadmed on muuhulgas ka äärmiselt vastupidavad tuhmumisele ja kriimustustele. Roostevaba teras, millest mehhanism on valmistatud, on samuti väga vastupidav roostetamisele. Kui otsite terasest teraga veskit, siis otsige Peugeot'i mudelid, näiteks Bali, Royan või Ouessant. Ettevõte on kuulus oma terasmehhanismiga toodete poolest.
76,10 €
Martim Soola- ja pipraveskid valmistatud kummipuidust 2 tk.
Bloomingville
Saatmine 24 tunni jooksul
Miks kasutada pipraveskit?
Te võite arvata, et pipraveski on ebavajalik köögitarvik - lõppude lõpuks ei ole raske osta juba jahvatatud pipart. Kuid värskelt jahvatatud pipar - nagu ka paljud teised vürtsid - annab valmistatavale toidule palju sügavama maitse ja aroomi. Nii et roog maitseb hoopis teistmoodi kui see, mis on maitsestatud kotist pärit jahvatatud pipraga. Miks? Purgis või kotikeses hoitavad valmis jahvatatud vürtsid kaotavad oma aroomi ja maitse palju kiiremini. Kindlasti on parem roogi maitsestada värskelt jahvatatud pipraga. Veelgi enam, veski võimaldab teil katsetada erinevaid vürtse, mis on mõnikord saadaval ainult terade kujul. Erinevalt klassikalisest kaanega pipraveskist võimaldab see ka pipra täpset kogust mõõta. Lisaks on pipraveskit äärmiselt lihtne kasutada - isegi kui otsustate käsitsi juhitava mudeli kasuks. Saate paljude toitude maitset kiiresti ja lihtsalt muuta. Oluline on see, et kvaliteetseid pipraveskeid saab osta juba mõne tosina euro eest. Valides veski ka esteetilisest vaatepunktist, võite saada ka huvitava dekoratiivse elemendi oma köögi tööpinnale või söögilauale. Eriti elegantsed näevad välja klassikalised käsiveskid käepidemega, kuid ka moodsad elektrilised mudelid võivad olla stiilne disainielement.
Küsimusele, millist tüüpi pipraveski osutub paremaks, ei ole selget vastust. Kui eelistate mugavaid, funktsionaalseid ja automaatseid lahendusi, siis on elektriline mudel teile rohkem meelepärane. Kui aga eelistate traditsioonilist lähenemist toiduvalmistamisele ja teid ei hirmuta väike vaev, on mehaaniline veski teie jaoks parem valik. Üks on kindel - FormAdore tootevalikust leiate mudeli, mis kestab teid aastaid ja võimaldab teil nautida veelgi maitsvamaid toite. Valige see, mis sobib kõige paremini teie vajadustele ja interjöörile - nii laias valikus ootab teid kindlasti ideaalne veski!