Seente hooaeg! Me kogume huvitavaid retsepte
"Seentele! Igal vabal päeval...". - Kes teab, aga vanavanemad teadsid suurepäraselt, kuidas nautida selliseid lihtsaid rõõme nagu väljasõit sügisesse metsa aromaatseid aardeid otsima. Kas pole jalutuskäik puude vahel rahus ja vaikuses, kombineerituna suurte puravikude, kukeseente ja tatikute korjamisega, imelise päeva retsept? Eriti siis, kui koju naastes saate neist seentest imelise ja aromaatse toidu valmistada.
Seened - milline on nende toiteväärtus?
Kuigi seeni hinnatakse eelkõige nende uskumatu maitse ja suurepärase aroomi pärast, ei tohi unustada, et nad on ka rikkalik toitainete allikas. Sõltuvalt liigist võivad nad sisaldada kuni 80% vett ja ülejäänud osa on valk, mis sisaldab peaaegu kõiki aminohappeid. Paljusid inimesi võib üllatada see, kui palju vitamiine on neis hõrgutistes peidus. Seened annavad A-vitamiini, B-vitamiine, C-, D- ja E-vitamiini, samuti mineraalained (kaalium, fosfor, kaltsium ja magneesium) ning võimsad looduslikud antibiootikumid (seentest ekstraheeritakse penitsilliini, streptomütsiini ja tetratsükliini). Regulaarne seente tarbimine võib seega avaldada positiivset mõju immuunsüsteemile ja aidata vähendada kolesterooli taset.
Kuidas korjata seeni, et see oleks ohutu?
Vastus on lihtne ja ilmselge, kuid kunagi ei piisa põhiliste ohutusreeglite meeldetuletamisest. Noh, me korjame ainult neid seeni, mida me tunneme! Kui meil on kahtlusi, kas leitud seen on söödav või mürgine, siis me loomulikult ei pane seda korvi. Loomulikult võib kasutada pilte seeniatlasest või internetist leitud teavet, kuid kogenematud seenekorjajad peaksid oma ohutuse huvides pärast iga metsaretke teatama oma leidudega lähimasse SANEPID jaama ja paluma spetsialistidel kontrollida, kas kogutud seente hulgas on mõni seen, mille tarbimine kujutaks ohtu tervisele või elule.
Usaldusväärsed viisid seente säilitamiseks
Seened on kõige parem valmistada värskelt, kuid loomulikult võite neid ka säilitada, kui te ei kavatse neid korraga ära süüa. Siin on mõned järeleproovitud viisid.
Lühiajaliseks seente säilitamiseks on külmkapp kõige parem, kuid pidage meeles, et kui jätate need sinna, tuleks need hiljemalt järgmisel päeval ära tarbida, sest muidu võivad nad lihtsalt halvaks minna. Selleks, et luua neile sobivad tingimused, tuleks need asetada anumasse, kus õhk saab tsirkuleerida (kõige parem on sõel), või laotada need laiali ja katta riidetükiga. Lisaks ei tohiks seeni puhastada ega vees leotada. Seda tuleks teha vahetult enne tarbimist.
Teine tõestatud viis seente säilitamiseks on nende külmutamine. Kuigi seda meetodit ei saa kasutada kõikide liikide puhul (näiteks puravikud, riisikad, kukeseened), saab kõige populaarsemaid ja lemmikumaid sametpuravike säilitada sügavkülmas muretult kuni 8 kuud. Enne külmutamist tuleks seened soolaga keevas vees blanšeerida, seejärel nõrutada ja kuivatada põhjalikult.
Tutvuge meie sügavkülmikukonteineritega.
112,40 €112,40 €
Zwilling Fresh & Save Vaakumkonteinerid klaasist kottide ja pumbaga 7 tk.
Zwilling
Tarne 3 tööpäeva jooksul
Seente kuivatamine - kuidas säilitada nende maitse kauem?
Kuigi seente kuivatamine on töömahukas meetod, toimib see hästi, eriti kui saate seenekorjamise lõpuks rikkaliku saagi. Saate kuivatada oma seeni vähemalt 3 viisil:
- ahjus
- vabas õhus
- spetsiaalses seente, puuviljade ja köögiviljade kuivatusmasinas.
Ahjus kuivatamine võtab tavaliselt umbes 8 tundi. Temperatuur peaks olema 40-50 kraadi ja ahju uks veidi lahti, et kogu niiskus seentest saaks aurustuda. Kõige traditsioonilisem ja ka kõige töömahukam meetod on kuivatamine vabas õhus. Puhastatud ja viilutatud või tükeldatud seened tuleb nöörile üles köita ja seejärel riputada seenepärlid sooja kohta korteris (soovitavalt pliidi lähedale või võimaluse korral söepliidi kohale). Samuti on mugav kasutada seenekuivatit, mis tänu oma erilisele konstruktsioonile jaotab sooja õhku ühtlaselt kogu pinnale. Temperatuuril 70-80 kraadi Celsiuse järgi on seened kuivanud juba umbes 5-6 tunni pärast.
Ideed seentega roogade jaoks
Seentest saab valmistada väga palju imelisi roogasid, nii neid, mis sobivad erilisteks puhkudel, kui ka neid, mida saab nautida iga päev koos lähedastega.
Lasanje seentega
Suurepärane idee seente kasutamiseks täidlase õhtusöögi valmistamiseks on teha seenelasanjet.
Koostis:
- Pasta lehed lasanje jaoks
- Värsked või külmutatud seened (eelistatavalt puravikud) - 750 g.
- Paar küüslauguküünt
- Peotäis hakitud peterselli
- Õli praadimiseks
- Piim - 1 tass
- Jahu - paar supilusikatäit
- ½ kuubikut võid
- Riivitud muskaatpähkel
- Riivitud mozzarella juust küpsetamiseks - 1 pakk
- Riivitud parmesan või muu kõva küps juust - ¾ tassi.
Valmistamine:
- Keetke makaronilehed veidi pehmeks, sest need ei pruugi olla piisavalt niisked, et võtta küpsetamisel soovitud tekstuuri.
- Praadige kooritud või neljandikuks lõigatud seened (kui kasutate külmutatud seeni, tuleb need muidugi eelnevalt sulatada) pannil oliiviõlis koos hakitud küüslaugu ja peterselliga. Vähendage kuumust, lisage hakitud petersell ja hautage veel mõned minutid, kuni need pehmenevad. Maitsestage soola ja pipraga.
- Valmistage eraldi potis béchamel. Lisage paar supilusikatäit jahu sulatatud võile ja praadige, kuni see on kergelt pruunistunud.
- Valage juurde piim, lisage muskaatpähkel ja näputäis soola ning segage tugevalt, kuni segu on ühtlane ja veidi vedel.
Asetage esimene kiht makarone ahjuvormi põhja ja laotage peale kiht seeni ja bešamelli. Korrake, kuni olete katnud kõik seened, jättes kõige peale veidi bešamelli. - Puistke peale riivitud mozzarellat ja parmesani juustu. Küpsetage umbes 40 minutit 180 kraadi juures.
- Pärast küpsemist laske pastal umbes 30 minutit puhata, et see veidi jahtuks ja saaks õige konsistentsi. Kui see on veidi jahtunud, on seda lihtsam portsjoniteks jagada.
Seenesupp nagu vanaemal
Taldrik või kauss auravat ja paksu seenesuppi on roog, mis võib kindlasti tuju tõsta ka kõige süngemal sügisõhtupoolikul. Seda võib valmistada kuivatatud, värsketest või külmutatud seentest. Kui kasutate esimesi, valage need eelmisel päeval üle soojaga ja laske neil leotada. Valmistamise lihtsustamiseks kasutage tugevat ja kvaliteetset potti.
Koostis:
- 600 g värskeid või umbes 100 g kuivatatud seeni (soovitavalt segatud)
- 1 liiter puljongit (võib olla köögivilja-, kodulinnu- või veiselihapuljong - olenevalt isiklikust eelistusest).
- 1 sibul
- Paar küüslauguküünt
- 2-3 väikest kartulit
- 1 porgand
- õli seente praadimiseks
- Peotäis värsket peterselli
- 30% koor - 200 ml
Valmistamismeetod:
- Lisage peeneks hakitud kartulid ja porgandid puljongile ning keetke, kuni köögiviljad on pehmed.
- Valmistage viilutatud seened, sibul ja küüslauk kuumal võil pannil.
- Umbes 10 minuti pärast pange seened koos puljongiga potti, lisage koor, lisage hakitud petersell ja keetke madalal kuumusel, kuni maitsed ühinevad.
- Võib serveerida koos hapukoore või juustukrutoonidega.
Metsikute seente tort
Kui plaanite sõpradega väikest pidu ja soovite neile eelroaks serveerida midagi tõeliselt peenikest, proovige seda maitsvat seenetordi retsepti, millel on krõbe võipõhi. Seda on lihtsam valmistada kui arvata ja roog on tõeliselt suurejooneline!
Koostis:
- 150 g nisujahu
- 100 g külma võid
- 50 g hapukoort
- Sool
Seenetäidise koostis:
- 300 g värskeid seeni (võib kasutada ka kuivatatud seeni, sellisel juhul piisab 100 g)
- 2 spl võid
- 1 šalottsibul
- 2 küüslauguküünt
- 3 muna
- 150 g riivitud küpsetatud ja tugeva maitsega juustu (võib olla Cheddar, Gruyere või Grana Padano).
- 250 g hapukoort
Valmistamine:
- Sõtke tainas kiirelt ja pange see umbes 60 minutiks külmkappi.
- Selle aja möödudes võtke välja, rullige lahti, asetage koogivormi ja küpsetage 200 kraadi juures 15 minutit eelsoojendatud ahjus.
Kuumas õlis praadige peeneks hakitud šalottsibul ja küüslauk ning lisage seejärel viilutatud seened. - Kuumas õlis praadige peeneks hakitud šalottsibul ja küüslauk ning lisage seejärel viilutatud seened.
- Klopige eraldi kausis munad ning ühendage need riivitud juustu ja koorega, maitsestage. Võite lisada värsket tüümiani või pune.
- Lisage jahtunud seened muna- ja juustusegule ning segage ettevaatlikult.
- Valage kõik küpsetusvormi põhja ja pange ahju 30 minutiks. Küpsetage 200 kraadi juures.
Seened on täis umami-maitset, mistõttu nad vallutavad ja lisavad maitseid paljudele roogadele. Neid tasub süüa mitte ainult siis, kui neil on hooaeg, eriti kuna külmutatud ja kuivatatud on sama maitsvad.