NÕUANNE

Degusteerimine - veini maitsmise kunst

Degusteerimine - veini maitsmise kunst

Author:

Kadi Leensalu

01.10.2018

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole veini degusteerimine seotud mitte ainult maitsemeelega, vaid ka lõhna- ja nägemismeelega. Professionaalne sommeljee tugineb oma hinnangus eelkõige veini lõhnale ja buketile, võttes lisaväärtustena arvesse maitset ja värvi.

Hoolitsege degusteerimise asjaolude eest

Selleks, et joogi kvaliteeti õigesti hinnata, peab degusteerimine toimuma teatud tingimustel. Olulised on valgustus, häirivate aroomide puudumine ja sobivad klaasid. Pidage meeles ka nõuetekohast säilitamist ja dekanteerimist.

Kõik veinivärvid

Veini värvi tuleks hinnata heas pealisvalguses, vaadeldes klaasi sisu valgel taustal. Veini selgus on oluline - kui see on hästi dekanteeritud, ei tohiks klaasi põhjas olla setteid. Head selgust näitab veini sära - suurema happesusega veinid annavad rohkem sära. Veini värvus võib palju rääkida veini vanusest, laagerdumisprotsessist ja viinamarjasordi kvaliteedist.

Vihje

Valgeid ja roosasid veine tuleks serveerida jahutatult. Soovitatav on kasutada veinijahutit, et tagada pudelis õige temperatuur.

 
valge punane veiniklaasid
punase veini klaasid karahvin

Noored valged veinid on üldiselt väga kerged, jahedatest piirkondadest pärit veinid on sageli roheka intensiivsusega. Veinid, mis on laagerdunud tünnides, on tavaliselt intensiivsema tooniga. Mida vanem on valge vein, seda intensiivsem on selle värvus, mis sageli läheb pruuniks. Valget veini saab kõige paremini maitsta spetsiaalse valge veini pokaali abil: ideaalne pokaal on pika varrega, et teie käe soojus ei kuumutaks veini, ja sellel on kooniline kael, et vein puutuks võimalikult vähe õhuga kokku. Kallutatud klaasis hinnatud punased veinid on nn tuumaga, mis aitab tuvastada piirkonda, sorti või tootmistehnikat. Selle intensiivne värvus näitab, et vein on pärit soojast ja päikesepaistelisest piirkonnast. Noored punased veinid. Noortel punaveinidel on lilla või violetne hõõgumine äärel, mis vanusega muutub pruunikaks. Selliseid veine on kõige parem serveerida punase veini pokaalis, mis on suurem ja laiem kui valge veini pokaal.

Keerutage klaasi

Veini kerge liikumine klaasis aitab visuaalsel hindamisel - see tekitab klaasi seintele triipe. Mida aeglasemalt need anuma seintelt maha voolavad, seda parem on reeglina joogi kvaliteet.

Sauvignon Blanc Eva Solo Veinipokaal valgetele veinidele

29,70 €

Sauvignon Blanc Eva Solo Veinipokaal valgetele veinidele

Eva Solo

Tarne 2 tööpäeva jooksul

Huta Julia 4069 Veinipokaalid 6 tk.

47,28 €

Huta Julia 4069 Veinipokaalid 6 tk.

Huta Julia

Toode pole ajutiselt saadaval

Magnum Punase veini klaas

34,70 €

Magnum Punase veini klaas

Eva Solo

Tarne 2 tööpäeva jooksul

Aroom räägib tõtt

Veini kerge keerutamine klaasis aitab samuti esile tuua veini aroomide kogu sügavuse.

Nende intensiivsust ja keerukust, mida soodustab pikk laagerdumine, tuleks analüüsida. Noorte veinide bukett on sageli värskete puuviljade ja lillede aroomid, samas kui mida vanem on vein, seda rohkem domineerivad maa-, vürtsi-, puidu- või loomsed aroomid.

Õige klaas on oluline

Tasub meeles pidada, et täielik aroom avaldub kõige paremini veinile sobivas klaasis. Lisateavet selle kohta, millist klaasi valida, saate lugeda veiniklaaside tüüpide artiklist. Kuidas veini ja klaasi õigesti sobitada?

 
Cioso Veinipudeli hoidja sein

101,06 €

Cioso Veinipudeli hoidja sein

Blomus

Tarne 25 tööpäeva jooksul

Parrot Proust Korgitser

57,40 €

Parrot Proust Korgitser

A di Alessi

Tarne 4 tööpäeva jooksul

Philippi Veinihoidik

56,10 €

Philippi Veinihoidik

Philippi

Tarne 2 tööpäeva jooksul

valged veiniklaasid
punase veini klaasid karahvin

Veini harmooniline maitse

Selleks, et õigesti hinnata joogi maitset, on vaja võtta suur lonks ja lasta sellel vabalt suuõõnes voolata. Seda seetõttu, et suus tajutakse konkreetseid maitseomadusi. Esimene mulje on joogi magusus, selle ümarus ja täius. Alles mõni hetk hiljem tajume selle sügavamat struktuuri - tanniinide hulka, mis vastutavad kibeduse eest, happeid ja alkoholi kogust. Kui veini suus kuumutatakse, tekivad sageli aroomid, mis varem ei olnud lõhnatunnetusega tajutav. Väga oluline on veini konkreetsete elementide tasakaal ja harmoonia - mida parem on vein, seda parem on tajutav harmooniline tervik. 

 

Degusteerimine tekitab meile sageli aistinguid, mida on raske sõnadesse panna. Meie meeled ei võimalda sageli paljude stiimulite samaaegsel mõjul konkreetseid aistinguid täpselt määratleda, kuid "kuues meel" paneb meid tundma tõelist rahulolu heade veinide degusteerimisel. Antud juhul on Kalifornia teadlase Maynard Amerine väide, et et veini kvaliteeti on lihtsam ära tunda kui määrata.

Snap Veinipudeli termomeeter

11,50 €

Snap Veinipudeli termomeeter

Vacu Vin

1 variant

Alpha Dekanter-karahvin läbipaistev

112,40 €

Alpha Dekanter-karahvin läbipaistev

Blomus

3 varianti

-10%
Eva Solo Karahvin/dekanter jahutusalusega

118,90 €118,90 €

Eva Solo Karahvin/dekanter jahutusalusega

Eva Solo

Tarne 2 tööpäeva jooksul

valged veiniklaasid
punase veini klaasid karahvin
veiniklaasid