Kohvikeetja või kohvipress?
Mõnikord aetakse kohvikeejat ja kohvimasinat segamini ja arvatakse, et tegemist on sama seadmega. On aeg olukorda selgitada - need on kaks täiesti erinevat kohvivalmistamise seadet. Uurige, milles seisneb erinevus, kuidas kummagi puhul kohvi valmistada ja kumba neist on parem valida sõltuvalt teie eelistustest!
Kohvikeedukann - klassikaline ja elegantne
Traditsiooniline kohvikann, mida tuntakse ka macinette, kupres või mocha nime all, on kasutusel juba alates 1933. aastast.Just siis leiutas disainer Luigi De Ponti esimese omalaadse aksessuaari, mis võimaldab valmistada jooki nagu parimas kohvikus. See on väikese rõhu all oleva veekeetja kujul, mis võimaldab teil valmistada täiuslikku espressokohvi. Üsna kanget ja paksult keedetud kohvi saab kasutada piimakohvi - näiteks cappuccino või latte - alusena või veega veidi lahjendatuna, kuigi tugeva maitse fännid ei hakka sellisele kohvile midagi lisama. Kohvikeetja on suurepärane alternatiiv kallimale kohvimasinale, mis võtab palju rohkem ruumi. Erinevalt sellest ei pea seda hoidma töölaual - seda saab hoiustada köögikapis ja võtta välja ainult keetmiseks, säästes sel moel kasulikku ruumi.
Kohvikeetjad erinevad kuju, materjalide poolest, millest nad on valmistatud, ja pliiditüübi poolest, millel neid saab kasutada. Kõige levinumad on terasest või alumiiniumist valmistatud nurgakujulised kohvimasinad. Üha enam seadmeid saab edukalt kasutada nii gaasi- kui ka induktsioonpliidil.
Kuidas valmistada täiuslikku kohvi kohvikeetjas?
Kui soovite kohvi valmistada kohvikeetjas, tuleb kõigepealt ette valmistada vesi - eelistatavalt pehme ja keetmata. Täitke kohvikeetja alumine mahuti piisava koguse veega, mis ulatub turvaklapini. Vee temperatuur sõltub isiklikest eelistustest. Järgmine samm on kohvi lisamine - nõrgema joogi puhul piisab, kui täidate poole mahutist. Kui eelistate tugevama maitsega jooki, võite kohvi täita nii, et see ulatub kuni otsekui lehtri servani. Kui kohv on sisse pandud ja tasandatud - näiteks lusika abil -, asetage täidetud lehter koos veega lihtsalt kohvimasina põhja ja ühendage kaks lehtrit omavahel. Järgmine samm on kohvi keetmine pliidil - asetage kohvikeetja pliidile, lülitage keskmisele kuumusele ja keetke kohvi ainult seni, kuni auru enam ei tule. Kui kohv keeb välja, võib see olla kibeda maitsega, seega tasub jälgida, et kohvikeetja võetakse kuumusest maha kohe, kui kohv hakkab „mullitama“.
Pressiga kohvimasin - maksimaalne mugavus ja kasutusmugavus
Kohvi presskann erineb mõnevõrra kohvikeetjast - mitte ainult oma konstruktsiooni poolest. Tegemist on kannuga, mida tuntakse ka prantsuse pressi või presskannu nime all, mida saab kasutada ka paljude muude teede - näiteks maitsetaimede või lehtteede - valmistamiseks. Selle esimene konstruktsioon patenteeriti juba 1852. aastal. Kohvipress koosneb klaasist valmistatud silindrist ja pressiosast, mis on ühendatud kaane ja käepidemega. PKolb on varustatud ka silindri läbimõõduga sõelaga, mis takistab kohvipuru sattumist jooki. Prantsuse pressid valitakse eelkõige nende mugavuse ja kohvi valmistamise kiiruse tõttu.
Kuidas valmistada kohv presskannus?
Kohvi valmistamiseks vastukaaluga kohvimasinas asetage nõutav kogus kohvi mahutisse ja valage sisse nii palju vett, et jahvatatud oad oleksid just kaetud. Pärast ettevaatlikku segamist lisage ülejäänud vesi ja oodake paar minutit, kuni kohv on hästi keenud. Selle aja möödudes võite lükata press kuni kohvikannu põhja - see takistab ubade sattumist teie tassi või kruusi. Valmis kohv on kõige parem kohe pärast keetmist anumasse valada.
Kohvikeetja või kohvipress - milline seade valida?
Küsimusele, milline kohvivalmistamise tarvik on parim lahendus, pole ühtset õiget vastust. Kui soovite kiiremat keetmisprotsessi ja maksimaalset kasutusmugavust, valige presskann. Presskann on palju mitmekülgsem - erinevalt kohvikeetjast võimaldab see valmistada teelehede või erinevate maitsetaimede tõmmist. Samuti pole selleks vaja juurdepääsu pliidile - piisab keeva vee ja jahvatatud kohviubade kasutamisest.
Teisalt, kui te hindate kohvivalmistamise rituaali ja peate seda lõõgastavaks osaks oma hommiku- või pärastlõunarutiinist, võib keedukann olla parem valik. Selle kasutamine on veidi keerulisem ja nõuab rohkem aega, kuid paljude kohvijoojate jaoks ei ole see võrreldav ühegi teise seadmega. Kui olete valiku ees, ei pea te tingimata piirduma vaid ühe tarvikuga. Saate osta nii presskannu kui ka keedukannu parima hinnaga ja vaadata, milline seade teile kõige paremini sobib. FormAdore tootevalikus on nii traditsioonilisi keedukannusid kui ka mugavad pressikannud.
Tegemist on maailma parimate tootjate kaupadega, mis pole siiani pettumust valmistanud ka kõige nõudlikumatele kasutajatele. Samuti tasub meeles pidada, et pressikannu ja keedukannu jaoks jahvatatakse kohvioad erinevalt ning sõltuvalt kohviubade tüübist on kohvisegude koostis ja röstimine erinev.
Kohvikeetjate ja kohvipresside peamised tootjad
Itaalias valmistatud kohvikeetjad on kõige populaarsemad - peaaegu kõikjal maailmas. Lõppude lõpuks ei saa kohvi maitset võrrelda selles päikesepaistelises kliimaga riigis valmistatud kohviga! Tuntud ja populaarne valmistajaks on eelkõige Alessi, kelle tooteid saab hõlpsasti osta FormAdore poest. Selle tunnustatud kaubamärgi kohvikeetjad äratavad kohe tähelepanu oma atraktiivsete vormidega, kuid eelkõige paistavad need silma suure tugevuse ja vastupidavuse poolest. Kui otsite mudelit, mis teenib teid aastaid, tasub tähelepanu pöörata Guzzini või Gefu kaubamärkide pakkumistele.
Kui vajate kohvimasinat, mis aitab teil iga päev maitsvat kohvi valmistada, siis on Espro või Steltoni mudelid suurepärane valik, kuigi ka Alessi ja Guzzini kollektsioonis on huvitavaid kohvikeetjaid. Nagu kohvimasinadki, on need elegantselt disainitud ja ka äärmiselt lihtsasti kasutatavad.
FormAdore e-poe valikust leiate nii kohvikeerjaid kui ka presskanne eelmainitud kaubamärkidelt - lai valik võimaldab leida igasse kööki ideaalse mudeli. Kohvisõbrad ja reisijad leiavad isegi reisikannu, mis mahub hõlpsasti seljakotti. Ükskõik millise tarviku ka ei valiks, saate nautida kohvi ainulaadset maitset igal ajal, kui seda soovite.
Milles veel saab kohvi valmistada?
Klassikaline kohvikeetja või kohvipress pole ainsad seadmed maitsva kohvi valmistamiseks, kuigi just neid eelistavad traditsiooniliste ja lihtsate lahenduste armastajad. Viimastel aastatel on esiplaanile tõusnud moodsad espressomasinad erinevate programmide, automaatse piimavahustaja või tassisoojendajaga. Eristatakse press-, rõhu- ja pour-over-kohvimasinaid - igaüks neist pakub kasutajale erinevaid võimalusi. Populaarsed on ka paberfiltriga tilguti kohvi valmistamiseks, mis on olnud kasutusel juba aastaid ja võimaldavad valmistada hetkega pour-over-kohvi.
Seega on suurimatel kohvi maitse ja aroomi austajatel kohvivalmistusseadme valimisel tõeliselt suur valikuvõimalus. Kui soovite rohkem teada saada tilguti kohta, vaadake meie artiklit "Mis on tilguti ja kuidas seda kasutada?"
Ja kui olete kohvi valmistanud... on aeg seda stiilselt serveerida!
Ei piisa ainult kohvikeetjast või kohvipressist - seda tuleb ka õigesti serveerida! Õigete serveerimisvahenditega maitseb kohv veelgi paremini ja selle joomise rituaal on palju nauditavam. FormAdore e-poest leiate sadu originaalseid tasse, kruuse ja klaase, mis võimaldavad teil oma kohvijooki ainulaadsel viisil serveerida. Nende valik ulatub klassikalisest valgest portselanist ilma igasuguste dekoratiivsete detailideta kuni kõige värvilisemate ja ainulaadsete vormidega pakkumisteni. Lisaks tassidele ja kruusidele vajate ka lusikaid - ja need ei pea olema igavad ja lihtsad. Ja kui teie või teie lähedased ei suuda ette kujutada kohvi ilma piima ja suhkruta, lisage oma kollektsiooni elegantsed koorekannud ja suhkrutoosid. Ka neid leiate meie valikus!
Tutvuge, millised keedukannud ja kohvipressid ootavad teid FormAdore e-poe tootevalikus, valige ideaalne mudel ja hakake oma kohvi veelgi rohkem nautima!