NÕUANNE

Milliseid puu- ja köögivilju talvel süüa?

Milliseid puu- ja köögivilju talvel süüa?

Author:

Kadi Leensalu

27.10.2017

Köögiviljad ja puuviljad on tervisliku ja tasakaalustatud toitumise alus. Lisaks heale maitsele pakuvad nad olulisi koostisosi, kaitsevad organismi ja säilitavad immuunsust. Kuigi poeriiulid on neid aastaringselt täis, tuleb mõned neist hooaja lõpus menüüst välja jätta. Kas me teame, millistest looduse kingitustest peaksime külmematel aastaaegadel loobuma?

Millised köögiviljad ei sobi meile talvel?

Paljude laste rõõmuks ei ole meie talvine liitlane kindlasti spinat. Kui me näeme detsembris selle ilusaid rohelisi lehti, peaks see olema meile hoiatussignaal - see ei ole kindlasti looduses kasvanud. Nimelt lõpeb selle köögivilja saak sügisel. Kui meil on vastupanumatu isu selle järele, siis valime selle poe sügavkülmikust.

Ka meie klassikaline võileid pole parim valik. Talvetomatid on meile ilmselt tulnud Hollandist, kus need on kiirelt kivivillal küpsenud, ohtralt ja kunstlikult väetatud. Nende maitse on väga erinev päikesepaistelisel peenral küpsenud tomatitest.

Kurkidel on sarnane seiklus. Kuigi neil on looduslikult väike toiteväärtus, on nad samal ajal ka kahjulike pestitsiidide ja raskemetallide allikas. Lisaks on nad vesised ja ebameeldivad.

Inspired Küüslaugupress

79,30 €

Inspired Küüslaugupress

Eva Solo

Tarne 2 tööpäeva jooksul

Spiro Juurviljalõikur 3 teraga

22,27 €

Spiro Juurviljalõikur 3 teraga

Joseph Joseph

Tarne 2 tööpäeva jooksul

Talv ja puuviljad - milliseid vältida?

Kuigi me seostame apelsinide lõhna pidevalt jõuludega, on neid kindlasti parem süüa suvel, talvel saab neist teha jõulukaunistusi. Nad ei anna meile väärtuslikke koostisosi, vaid jahutavad meie keha - me külmetame asjatult ja riskime haigestuda.

Supermarketites naeratavad meile tohutute ja säravate maasikatega plastikpakendid. Nad kutsuvad meid, pannes meid mõtlema päikesepaistelistele päevadele. Kuid kui maasikaid kasvatatakse plasttunnelites, ei saa nad palju päikest, kuid nad saavad palju kunstväetist. See koos suure annuse kemikaalidega võimaldab neil kasvada muljetavaldava suuruseni. See, mis neil puudub, on maitse ja toiteväärtus.

Banaan on suurepärane vahepala - tööle, kooli ja söögikordade vahel. See võimaldab nälga kiiresti ja igal ajal rahuldada. Kuid kas peaksime selle haarama ka talvel? Kahjuks on tal, nagu tsitrusviljadelgi, jahutav mõju. Selles sisalduv kaalium põhjustab naha pooride avanemist ja me kaotame väärtuslikku soojust. Lisaks sisaldab see suures koguses suhkrut, mis kindlasti ei soodusta meie vähenenud aktiivsust sel perioodil.

Alessi SG63 Elektriline mahlapress

232,80 €

Alessi SG63 Elektriline mahlapress

Alessi

Tarne 12 tööpäeva jooksul

Talvised vitamiinid

Küüslauk on talviste köögiviljade seas selge liider - see pärsib bakterite kasvu, võitleb infektsioonide vastu ja toetab immuunsüsteemi. See on väga kasulik ja ühtviisi vastuoluline, peamiselt oma tugeva lõhna tõttu. Kui sa ei suuda end veenda, kasuta väikese tegevuse meetodit: riivi väike osa küüslauguküünt ja lisa seda oma toidule. Suurendage annust regulaarselt ja te ei saa külmetada.

Hakake armastama juurvilju. Porgandist, petersellist ja sellerist saate teha salati, mis on täis vitamiine, ja kui paned need mahlapressi, saad maitsva mahla - tõelise vitamiinipommi. Porgandit võid asendada peediga - see on maitsev ja mitte vähem kasulik asendaja.

Tõeline talve kuninganna on kapsas. Valge, punane, itaalia- või hiina kapsas - igaüks neist annab meile väärtuslikke mineraalaineid ja palju C-vitamiini, mis tugevdab immuunsust.

Puuviljade valikul eelista hooajalisi puuvilju. Poola õunad ja pirnid on maiuspala. Küpsetuskomplekti abil saate neist hetkega valmistada maitsva magustoidu - suus sulavad, mee ja kaneeliga maitsestatud, mis sobib ideaalselt pikkadeks külmadeks õhtuteks.