Otse ahjust - lõhnavad kodused leivad ja saiakesed FA-st
Peaaegu kõikjal maailmas on leib põhitoit. On palju erinevaid sorte, mida küpsetatakse erinevatest koostisosadest ja erinevatel viisidel. Poest ostetud leib pole siiski võrreldav koduse leivaga. Värskelt küpsetatud kodune leib täidab kogu maja oma maitsega ja ka teie lähedased on vaimustuses. Ja seda saab valmistada isegi algaja kokandushuviline.
Leib heas vormis
Koduse küpsetamise meistriks saamiseks pole vaja professionaalset ahju ega keerulisi seadmeid. Kõik, mida vajate, on vana hea kodune ahi ja sobiv leivavorm. Näiteks silikoonist küpsetusvormid on ideaalsed, sest need ei jää taigna külge ja neid saab pärast leiva väljavõtmist nõudepesumasinasse panna.
Täiuslikku kodust leiba saab küpsetada spetsiaalselt selleks mõeldud küpsetusvormides. Koostisaineid saab ära mõõta ja isegi taignast saab vormis sõtkuda. Lõpuks jääb vaid sulgeda see, panna ahju ja oodata kannatlikult. Ainus puudus on see, et imeline aroom äratab teie isu, mis paneb teie kannatuse proovile.
Aega on ka piisavalt, et valmistada maitsvaid kukleid või baguette, just õigeaegselt perehommikusöögiks. Ja ilmselt ei saa ka ilma lisandita! Õnneks saate küpsetada mitu kuklit korraga nutikates kuklivormides. Või mine veelgi kaugemale ja tee maitsvaid kotlette. Kõige paremad on need muidugi seesamiseemnetega puistatuna.
Traditsiooniline juuretisel leib
Isegi kui te alles alustate koduse leivaga tutvumist, saate tõenäoliselt valmistada traditsioonilist leiba. Vaja on vaid mõned koostisained, mida segad lusikaga ilma tüütu sõtkumise abita. Kurat polegi nii hirmuäratav, kui teda ettekujutatakse. Nii et asuge tööle!
Koostis:
- 5 supilusikatäit rukkihaputaigna juuretist,
- 30 dag täisterarukkijahu (tüüp 2000),
- 30 g ekstra nisujahu (tüüp 550),
- 10 kotikest päevalilleseemneid (seesam, köömned, kõrvitsaseemned),
- 600 ml sooja vett,
- 1 suur lusikatäis soola.
Valmistamine:
Rukkijahu segatakse nisujahuga, seejärel lisatakse ülejäänud koostisosad. Sõtke tainas suure lusikaga - see peaks olema üsna kleepuv. Tõstke taignas vormi, katke see rätikuga või kilega ja laske kerkida. Tavaliselt kulub selleks 4-6 tundi. Seejärel asetage kogu tainas eelsoojendatud ahju ja küpsetage 220 kraadi juures umbes 1,5 tundi.
Kas teile meeldib krõbe koor? Enne kui leib läheb ahju, määrige pealmine osa kattega: keetke pool tassi vett koos näpuotsaga soola ja supilusikatäie jahu. Oluline on, et see oleks kuum!
Kuidas oleks baguette selle juurde?
Traditsioonilised pikad baguette'id on juba tõeline haruldus. Kui teie lähim kauplus müüb ainult ümmargusi kukleid, proovige neid ise küpsetada. Nende valmistamine võtab vähem aega kui poes käimine!
Koostis:
- 270 g nisujahu,
- 180 ml sooja vett,
- 10 g pärmi,
- 6 g soola.
Valmistamine:
Tehke veest ja pärmist juuretis. Kui see on valmis, lisage see soolaga segatud jahu hulka. Sõtke siledaks tainaks. Pange 30 minutiks kõrvale, et taigna maht kahekordistuks. Nüüd jääb üle vaid vormi tõsta ja panna see 180 kraadini eelsoojendatud ahju. Küpsetada umbes 15 minutit, kuni baguette on kuldse värvusega. Voila, serveerime lauale!
Toscana lõhn - traditsiooniline Itaalia focaccia
Toscana maitse - traditsiooniline Itaalia focaccia
Igatsete hämmastavat puhkust Suurlinnas? Meil on midagi paremat kui tolmunud fotode virn. Maitsev Itaalia focaccia viib sind hetkeks ühele Rooma maalilistest tänavatest.
Koostis:
- 200g nisujahu,
- 25 g pärmi,
- 200 ml sooja vett,
- 200 g kirsstomateid,
- 3 oksa rosmariini.
Valmistamine:
Lahustage pärm vees ja oodake, kuni pärmi juuretis on valmis. Lisage see jahu juurde, segades seda näpuotsaga soola. Sõtke tainas, lisades veidi rosmariini. Kui tainas on ühtlane, laske tal 1,5 tundi kerkida. Selle aja möödudes asetage see küpsetusplaadile, puistage peale ülejäänud rosmariin ja pooleks lõigatud tomatid. Küpsetage 15 minutit 180 kraadi juures. Nautige!
...ja lõikamiseks
Värsket leiba pole lihtne lõigata, mistõttu on sobiv lõikelaud ja leivanuga hädavajalikud tarvikud igaühe köögis, kes asub oma kätega leiba, kukleid ja baguette tegema ja küpsetama. FormAdore e-poest leiate ka lõikelauad, mis on integreeritud leivakonteineritesse.