NÕUANNE

Kuidas valmistada sushit? See ei ole nii raske!

Kuidas valmistada sushit? See ei ole nii raske!

Author:

Kadi Leensalu

30.03.2018

Sushi - see rõõmustab oma vormi ja serveerimise esteetikaga, see on tervislik, kerge ning mis kõige tähtsam, hämmastavalt maitsev. Kahjuks võivad regulaarsed restoranikülastused, hoolimata kulinaarse elamuse põnevusest, avaldada märkimisväärset mõju rahakotile. Õnneks saab sushit ka kodus hõlpsasti valmistada ilma keeruliste toiduvalmistamisoskusteta. Vaja on vaid entusiasmi ja veidi teadmisi, et tuua traditsiooniline Jaapani rituaal oma koju.

Jaapan ei ole mitte ainult õitsevate kirsside maa, vaid ka maailmakuulus riisimaa, mille kaldaid ääristavad veed, mis on täis kalapüügikohti, sealhulgas lõhe ja koorikloomasid. Ja kuigi Vistula-äärses riigis domineerivad põldudel raps ja nisu ning Läänemeres on kõige populaarsemad mereannid eriti pigem heeringas, on paljud kiindunud Jaapani köögi ühte lipulaevarooga. Kui ka Teie kuulute sushisõprade hulka, olete jõudnud õigesse kohta. Täna räägime teile, mida on vaja, et kodus sushit valmistada ja kuidas seda samm-sammult valmistada. Teid üllatab, kui lihtne see on!

Kus saab süüa head sushit?

Linna parim sushi koht on peidetud sinu koju!

3 põhjust, miks kodus valmistatud sushi maitseb paremini

  1. Sushi valmistamine on väga lõbus. Sushi on trendikas. Sõpradega koos süüa tehes saab sellest mitte ainult nälja rahuldamise viis, vaid eelkõige lõbus ajaviide. Koos sushi valmistamine sobib ideaalselt ka kahekesi, kodus toimuva romantilise kohtingu jaoks. Nii võib sushi söömise rõõm kesta isegi mitu tundi.
  2. Autentne Jaapani köök - valmistage sushi just nii, nagu teile meeldib. Kodus sushit valmistades võite olla kindel, et kasutatavad tooted on värsked. Samuti saate kasutada just neid koostisosi, mis teile kõige rohkem meeldivad. Sushi suitsukala, paprika või seentega? Miks mitte!
  3. Restoranides serveeritav sushi on kallis. Sushi kõrge hind on hästi teada neile, kes armastavad selle maitset ja hellitavad end sageli. Sushide kõrge hind tuleneb peamiselt kuludest, mida restoranid värske kala ostmiseks teevad. Vähemtuntud asutustes pakutavad odavamad komplektid tekitavad kahtluse, et serveeritav roog võib olla ebakvaliteetne või isegi tervisele kahjulik. Kodus süüa tehes on teil võimalus sushit oluliselt odavamalt süüa, nii et kõrge arve ei riku kellegi söögiisu.

 

Meie nõuanne

Pole kindel, mida romantiliseks õhtusöögiks serveerida? Sushid on ideaalne valik!

 
sushi kandik
sushi

Kõik, mida vajate, et alustada sushi valmistamist oma kodus

Sushi on peen ja elegantne roog, mille maitse sõltub detailidest. Seetõttu peaks sushi valmistamine algama ostudega. Sushi valmistamiseks vajalike toodete maksumus võib olla veidi kulukas, kuid oluline on meeles pidada, et need on suures osas korduvkasutatavad koostisained. Ja võrreldes restoranikülastustega tasub investeering end kiiresti ära.

Mida on vaja sushide valmistamiseks kodus?

  • sushi jaoks vajalik riis

Riis on eduka sushi põhiline koostisosa ja selle valmistamise viisid võivad retseptiti erineda, kuid on mõned reeglid, mida tuleb tingimata järgida. Kuidas valmistada riisi sushi jaoks? Esiteks valime riisi... sushi jaoks - see on oluline, sest selle ainulaadne tekstuur ja maitse teevad võimatuks mis tahes muu Aasia köögis kasutatava riisi kasutamise. Teiseks, me ei kombineeri kahte erinevat tüüpi riisi. Üks kõige sagedamini kasutatavatest riisisortidest on Shinode. Hea kvaliteediga riisi peaksite otsima idamaiste toiduainete kauplustest. Kolmandaks, hästi ettevalmistatud riis peaks olema kleepuv, kuid mitte üleküpsetatud või mahlakas. Ideaalis peaks teil olema spetsiaalne pott sushi jaoks mõeldud riisi keetmiseks; kui teil seda ei ole, peaksite rangelt järgima retsepti.

  • riisiäädikas

Riisiäädikat kasutatakse sushikastme valmistamiseks. See võimaldab keetmise ajal soolamata riisil arendada maitset ja, mis kõige tähtsam, selle konsistents võimaldab rullide ja pallide moodustamist. Hädaolukorras võite proovida seda asendada veini- või õunasiidriäädikaga, kuid seda ei soovitata. Sushi on roog, mille maitse on väga kergesti riknev ja sobimatute koostisosade kasutamine on kõige lihtsam tee kulinaarse ebaõnnestumiseni.

  • vasabi

Jaapani vaste traditsioonilisele mädarõikale. Seda ei tohiks siiski pidada asendajaks. Eestis on vasabi saadaval tuubis või pulbrina, mis on pärast vees lahustamist valmis.

  • sojakaste

Hea kvaliteediga sojakaste peaks sisaldama ainult looduslikke koostisosi. Sushi juurde serveerituna annab see sellele erilisema iseloomu. Sellel on soolane järelmaitse ja see sobib hästi vasabiga. Kui teil ei ole spetsiaalset sushikomplekti, serveerige seda väikestes kaussides või salatikaussi - need toimivad sama hästi!

Makisu Sushimatt

12,40 €

Makisu Sushimatt

Lekue

Tarne 10 tööpäeva jooksul

  • nori

Nori ehk merevetikad on saadaval eri kvaliteediklassides: rohelisest ja punasest, hõbedasest ja kuldsest kuni teemanditeni. Esimesed on kõige odavamad, kuid mitte tingimata kõige halvemad. Need sobivad suurepäraselt algaja kätte, mis hõlbustab rullide moodustamist. Norid kipuvad saama niiskeks, seega on oluline neid õhukindlalt säilitada, eriti kui ostate suurema paki.

  • Bambusmatid

Raske ei ole mitte sushirullimine, vaid sobiva mati puudumine, mis teeb selle teostamatuks. Traditsiooniliselt kasutatakse sushi valmistamiseks bambusmatte, kuid kaasaegne ja väga praktiline lahendus on silikoonmatid, mis on vähem kleepuvad ja mida on palju lihtsam puhtana hoida.

  • sushi noad

Sushi valmistamine on kunst. Nii nagu maalikunstnik vajab pintslit, peaks sushi meistril, isegi kui ta valmistab sushit kodus, tingimata olema sushi nuga. Jaapani sushinuga, mis on valmistatud kõrgekvaliteedilisest süsinikterasest, on kallim kui traditsioonilised Euroopa noad, kuid see on investeering kvaliteeti aastateks. Igal noal on erinev, rangelt määratletud otstarve: fileerimiseks, kala viilutamiseks, köögiviljade tükeldamiseks. Näiteks kitsa, pikliku teraga nuga sobib ideaalselt liha ja kala õhukeseks viilutamiseks, samal ajal kui kirvevahendi moodi Nakiri noad on ideaalne valik nii kõvade kui ka pehmete köögiviljade viilutamiseks. Jaapani noad peaksid leiduma iga kokandushuvilise köögis, mitte ainult sushi valmistamise kontekstis. Neid nugasid iseloomustab eelkõige nende kõvadus, teravus, kulumiskindlus ja täpsus, tänu millele on viilutamine tõeliselt kiire ja tükeldatud liha-, kala- või köögiviljatükid on täiesti ühtlased.

  • söögipulgad

Need on metallist, puidust või plastist, teie valik sõltub teie isiklikest eelistustest. Hea mõte on soetada söögipulgad koos alusega, et saaksite need söömise ajal kenasti ära panna. Neid saab osta sushitarvikute komplektides või iseseisva tootena.

Kuidas teha sushit kodus? Samm-sammult retseptid

Jaapani köögi algavale armastajale võib sushi maailm tunduda üsna hirmutav. Eelkõige kõik need kummaliselt kõlavad nimed, mis amatöörile vähe ütlevad. Selleks, et hõlpsasti igas sushirestoranis orienteeruda ja õppida, kuidas kodus sushit valmistada, on vaja vaid jaapani keelt õppida... Või siis heita pilk meie juhendile.

Kõige populaarsemad sushitüübid:

1. Maki

Kui me mõtleme sushi peale, mõtleme tavaliselt maki peale. See on Euroopas kõige populaarsem sushiliik. Maki on lihtsalt nori sisse mähitud riis koos koostisosadega. Saadud rull jagatakse väiksemateks ribadeks. Pange tähele, et maki süüakse tervelt, 1 viil tähendab 1 hammustust!

Sõltuvalt koostisosade arvust ja nende pakkimise viisist võib maki jagada järgmiselt:

  • hosomaki

Maki ühe koostisosaga. Jaapanis nimetatakse neid "gu" ja igal neist on oma kindel nimi. Nii eristatakse näiteks sakemaki, mis on lõhega täidetud maki, või tekkamaki - maki tuunikalaga.

  • futomaki

Need on nn paksud rullid. Nad on suuremad kui hosomaki, sest neid valmistatakse vähemalt 4 koostisosaga. Versioon edasijõudnutele.

  • uramaki

Uramaki valmistamisel vahetame järjekorda. Niinimetatud ümberpööratud maki on väljastpoolt ümbritsetud riisiga, mis on tavaliselt kaetud seesamiseemnetega. Sellise rulli sees on gu, nt lõhe või tuunikala, mis on lisaks mähitud noriga.

2 Nigiri

Kui eurooplane valib maki, siis jaapanlane valib pigem nigiri. See on käsitsi vormitud kerakujuline või piklik riisiportsjon, millele pannakse konkreetne lisand. Kõige tavalisemad valikud on toore või suitsutatud lõhe või mereannid. Sõltuvalt koostisainetest võib kohata muu hulgas järgmist:

  • akami

Nigiri tüüp, mida serveeritakse kõige sagedamini tuunikalaga. Jaapani keeles tähendab väljend "akami" tõlkes punast liha.

  • shiromi

Shiromi valmistatakse valge lihaga kalaga. Seda süüakse näiteks tursaga.

  • nimono

Nigirit nimetatakse nimonoks, kui lisandid on eelküpsetatud. Seda tehakse näiteks mereandide puhul.

sushi kandik
sushi
sushi rullimine

Lõhe sushi - lihtne retsept algajatele

Koostisosad:

1 tass sushi riisi

6 supilusikatäit äädikat

2 supilusikatäit suhkrut

1 teelusikatäis soola

wasabi

200 g külma suitsulõhet

nori (umbes 5 viilu)

 

Pidage meeles, et sushit serveeritakse sojakastme, wasabi ja marineeritud ingveritükkidega.

1. samm

Keetke riis

Loputage riis enne keetmist. Selleks valage see kaussi ja valage üle jooksva veega. Segage ja valage vesi välja. Korrake seda, kuni vesi on selge. Pärast loputamist jätke riis umbes 20-30 minutiks vette. Vaba aega võite kasutada riisi maitseaine valmistamiseks. Valage riisiäädikas potti, lisage suhkur. Kuumutage maitseainet madalal kuumusel, segades ettevaatlikult. Jätke valmis maitseaine jahtuma. Seejärel pange riis tagasi, nõrutage ja valage juurde värsket vett vahekorras 1 tass vesi, 1 tassi riisi kohta. Kuumutage riis keemiseni, seejärel vähendage kuumust ja jätke 13 minutiks seisma. Keerake gaas välja ja jätke riis veel veerandiks tunniks keema. Hoidke riisi kogu keetmise ajal kinni. Keerake keedetud riis kaussi ja valage üle kastmega.

2. samm

Valmistage oma lemmik lisandid

Meie sushi on suitsulõhe viiludega, kuid võite sama hästi kasutada ka näiteks tuunikala. Võite ka sisu muuta. Suitsulõhega sobivad suurepäraselt avokaadotükid või värske kurk.

Ettevaatust.

Pidage meeles, et kõiki kalu ei saa süüa toorelt. See kehtib näiteks angerja kohta, mis on toorelt süües mürgine!

3. samm

Pakendage

Asetage bambusmatt enda ette ja asetage nori selle peale. Merivetikate matt peaks olema suunatud ülespoole. Laotage nori pinnale ühtlaselt õhuke kiht riisi, jättes servadesse veidi ruumi. Asetage keskele üks viil suitsulõhe. Ärge unustage vasabit! Võite lisada natuke kalatükke ja riisi pinna vahele või laotada seda nori servale. Rullige keskosa suunas, pidage meeles, et vajutaksite sisu iga kord alla, justkui tahaksite seda sulgeda.

Hoiatus.

Niisked käed aitavad teil kleepuva riisiga toime tulla. Ärge aga unustage, et merevetikad ei saaks märjaks.

4. samm

Viilutage

Kui teil on kodus professionaalne sushi nuga - on edu garanteeritud. Kui mitte, valige kõige teravam ja hambutuim. Lõigake ettevaatlikult, et merevetikad ei saaks kahjustada. Hoidke sushi tükid väikestena, et saaksite need tervelt suhu panna.

Valmis!

sushi serveerimine
sushi, kuidas serveerida

Kuidas süüa sushit? Kodune etikett

Sushid on üks neist roogadest, mida sööte hea meelega ka silmaga. Jaapani traditsioonidega seotult, nõuab see mitte ainult korralikku valmistamist, vaid ka reeglite ja standardite järgimist, mis tagavad, et õhtu või pärastlõuna sushi ei ole lihtsalt tavaline söök, vaid kujuneb tõeliseks meeltepühaks.

Serveerimise esteetika - kuidas serveerida sushit kodus?

Sushit tuleks serveerida korralikult ja esteetiliselt meeldivalt. Täpselt lõigatud sushitükid tuleks hoolikalt paigutada lauale või taldrikule, et nende vahelist ruumi mitte määrida. Valige visuaalselt atraktiivne laud, kasutades meie soovitusi: Mitte ainult lõikamiseks ... 5 viisi, kuidas kasutada lõikelauda. Lõikelaua kõrval peaksid olema eraldi kausid vasabi ja ingveri jaoks. Selliseid koostisosi nagu sojakaste on palju odavam osta suurtes konteinerites. Suur pudel ei näe aga laual ilus välja. Seega, kui plaanite traditsioonilise jaapani köögiga pikemalt sõbrustada, tasub investeerida professionaalsesse sojakastme dosaatorisse. Sushit serveeritakse sageli romantilise õhtu ajal kahekesi või sõpradega koosviibimise raames. Kui soovite luua sobiva sisustuse ja atmosfääri, tasub osta originaalne sushikomplekt, mis koosneb puidust alusest ning sobivatest ja tugevatest keraamilistest anumatest ja söögipulkadest. Sushisöömises kogenematute külaliste mugavuse huvides võib söögipulkade asemel kasutada mugavaid tange.

Vihje

Kodune sushi on iga sõpradega peetava koosviibimise staar!

Wild Meadow Serveerimisalus serveerimiseks

16,40 €

Wild Meadow Serveerimisalus serveerimiseks

Muurla

Saatmine 24 tunni jooksul

Natura Sushikomplekt valge

38,74 €

Natura Sushikomplekt valge

Ćmielów Design Studio

2 varianti

Zen Sushikomplekt valge 2 inimesele 10 tk.

91,20 €

Zen Sushikomplekt valge 2 inimesele 10 tk.

Ćmielów Design Studio

2 varianti

Savoir vivre (elutarkus) lauas - ära tee seda!

  1. Ärge sundige oma külalisi söögipulkadega sööma. Sushi on üks väheseid roogi, mida tuleks süüa kätega.
  2. Ärge hammustage sushitükke, võtke need tervelt suhu ja nautige kõigi koostisosade täielikku maitset.
  3. Ärge leotage riisi sojakastmes, sest see imeb kohe liiga palju. Kastke kalatükki sellesse.
  4. Ärge segage vasabit sojakastmega, asetage see otse kalatükile.
  5. Ärge käsitlege ingverit sushitükkide lisandina, selle ülesanne on neutraliseerida maitset ühe ja teise portsjoni vahel.
  6. Ärge rääkige liiga palju sellest, kuidas te oma sushit valmistasite, vaid jätkake selle söömist. Sushi maitseb alati kõige paremini värskelt, vahetult pärast valmistamist.

Nautige!

sushi serveerimine
sushi, kuidas serveerida
Tasty Colours söögipulgad 2 tk.